Lucia Lauková Správy

Horúca novinka z dielne AeroMobilu: Prvý pohľad na nové lietajúce auto, FOTO

Na svete je nový model lietajúceho auta, ktoré má slúžiť ako lietajúce taxi. Prepraviť môže 4 osoby.

Ilustračný obrázok k článku Horúca novinka z dielne AeroMobilu: Prvý pohľad na nové lietajúce auto, FOTO
6
Galéria
Zdroj: AeroMobil

AeroMobil, spoločnosť vyvíjajúca aktivity v oblasti vývoja inovatívnych lietajúcich vozidiel, v stredu oznámila rozšírenie svojho plánovaného produktového portfólia a odhalila koncept AeroMobil 5.0 VTOL (vertikálny vzlet a pristátie). Pôjde zároveň o prvé elektrické lietajúce vozidlo určené pre zdieľanú mobilitu v rámci jej produktového programu.

Spolu s modelom AeroMobil 4.0 STOL (krátky vzlet a pristátie), ktorý je vo fáze vývoja, pokračuje spoločnosť s inováciami v osobnej mobilite a leteckej doprave. Pasažieri tohto dopravného prostriedku budú môcť tiež jednoducho prepínať medzi letovým a jazdným režimom vďaka princípu transformácie.

Nový model lietajúceho auta

„Stratégia výroby viacerých modelov vozidla znamená, že budeme vedieť naplno zabezpečiť cestovanie v mestách s AeroMobilom 5.0 VTOL a medzi mestami aj s AeroMobilom 4.0 STOL. Naša stratégia teda rieši hlavné obmedzenia alternatívnych koncepcií VTOL, ktoré sú viac viazané na vyhradené pristávacie plochy než na využitie existujúcej cestnej infraštruktúry,“ hovorí Juraj Vaculík, spoluzakladateľ a CEO spoločnosti.

AeroMobil 5.0 VTOL

Koncept AeroMobil 5.0 VTOL bude mať dva elektricky poháňané rotory, ktoré zabezpečia bezpečný vertikálny vzlet. Pohonný systém je doplnený horizontálnym pohonom, ktorý zabezpečuje ďalšia tlačná vrtuľa. Cestovať v ňom budú môcť štyria pasažieri, ktorým poskytne podobný komfort a zážitok, ako ponúknu elektrické vozidlá novej generácie. Každý cestujúci bude mať k dispozícii údaje o lete či pokročilé komunikačné prostriedky a médiá. Tým sa má zaistiť, aby pasažieri ostali v spojení vo vzduchu aj na ceste.

Prebieha testovanie

Medzinárodný tím inžinierov spoločnosti AeroMobil má kumulatívne viac ako 400 rokov skúseností v automobilovom a leteckom priemysle. Tento tím dokázal vyvinúť koncept AeroMobil 5.0 VTOL a AeroMobil 4.0 STOL tak, aby naplnil rôzne potreby privátneho použitia vozidla a zároveň budúcich operátorov lietajúcich taxi. AeroMobil 4.0 STOL je v súčasnosti v testovacej fáze vývoja a onedlho prinesie cestovanie v rámci mesta do vzdialenosti 700 km, čo je viac ako dvojnásobok väčšiny elektrických VTOL konceptov, vďaka oveľa vyššej energetickej účinnosti.

Výroba novinky

Výroba lietajúceho taxi AeroMobil 5.0 VTOL bude nasledovať až po uvedení AeroMobilu 4.0 STOL na trh a bude vychádzať z poznatkov získaných pri vývoji tohto modelu. Ten bude k dispozícii zákazníkom v limitovanej sérii po celom svete v roku 2020. Spoločnosť predpokladá, že vozidlá AeroMobil 5.0 VTOL sa budú vyrábať v priebehu najbližších siedmich až desiatich rokov. Všetko, samozrejme, závisí aj od vybudovania infraštruktúry a regulácie pre tento druh osobnej dopravy.

V galérii si pozrite novinku od spoločnosti AeroMobil!

Horúca novinka z dielne AeroMobilu: Na svete je úplne nové lietajúce auto, FOTO
6
Galéria
Zdroj: AeroMobil
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM