Anton Hrachovský Správy

Horolezec Dušan o alpskom dobrodružstve: Vrchol pocitov príde až po zostupe, VIDEO

Nové Zámky privítali už 5. ročník turistického festivalu. Jedným z vystupujúcich bol aj horolezec z Nitry Dušan Fúska, ktorý porozprával o výstupe na alpský masív Monte Rosa.

Zdroj: Dnes24.sk

Novozámocký Turistický klub Kamzík zorganizoval v uplynulých dňoch už 5. ročník festival horských filmov a fotoprezentácií pod názvom Kamzíkfest.

Kamzíkfest 2019

Po druhýkrát ho poctil svojou návštevou Dušan Fúska, horolezec a predseda nitrianskeho horolezeckého klu­bu.

Pred takmer zaplnenou sálou Domu kultúry Kovak porozprával o prechode hrebeňa Monte Rosa. Masív Monte Rosa je horský masív na východe Walliských Álp, na hraniciach Švajčiarska a Talianska. Nachádza sa v ňom približne 15 vrcholov s nadmorskou výškou cez 4000 metrov. Najvyšším z nich je Dufourspitze 4634 metrov, ktorý je zároveň najvyšším vo Švajčiarsku.

Dušan Fúska tiež porozprával o ceste na Kaukaz, ktorú plánuje absolvovať v roku 2019. Ako spomína vo videu, v prípade lokality, ktorú chce po rokoch opäť navštíviť, ide o „nestabilnú“ oblasť ležiacu medzi Ruskom, Čečenskom a Gruzínskom. Lákadlom je však až osem 5-tisícových vrcholov nachádzajúcich sa vo dvoch údoliach.

Dychberúce zábery sledovala plná sála

Okrem Fúsku vystúpili na pódiu aj Kamzíčatá – mladá generácia turistov. Svoj výstup na najvyššiu horu Rakúska Glossglockner návštevníkom priblížil predseda TK Kamzík Marian Gažúr (na titulnej snímke). O návšteve Faerských ostrovov porozprával Peter Muzika a let teplovzdušným balónom ponad Tatry a Alpy opísal Libor Staňa.

Zaujímavou bola aj prezentácia Patrika Slaninu, ktorý absolvoval takmer 800 km dlhú cestu SNP z Dukly na Devín. Na plátne bolo možné zhliadnuť aj dukument Bernská trilógia – Výstup na Eiger, Jungfrau a Mönch. Jeho hlavný protagonista Vlado Vričan sa však z pracovných dôvodov festivalu zúčastniť nemohol.

Na videu – Dušan Fúska rozpráva o vzťahu nitrianskeho horolezeckého klubu s TK Kamzík z Nových Zámkov a tiež o svojej ceste na Monte Rosu.

Kamzíkfest 2019
7
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM