Lucia Lauková Správy

Hodnotenie slovenských nemocníc: Ako skončila tá nitrianska?

V minulom roku FN Nitra získala ocenenie Nemocnica roka 2016. Tento rok prvenstvo neobhájila.

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie slovenských nemocníc: Ako skončila tá nitrianska?
Zdroj: TASR

Fakultná nemocnica v Nitre bola vlani podľa hodnotenia inštitútu INEKO najlepšou nemocnicou. V roku 2017 si pohoršila a spomedzi štátnych univerzitných a fakultných nemocníc na Slovensku skončila na druhom mieste. Ocenenie nemocnica roka 2017 si odniesla Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP Ružomberok – FN. Ružomberská nemocnica zvíťazila v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc a ľubovnianska v kategórii všeobecných nemocníc.

Druhé miesto si odniesla aj za suverénne najlepšie hospodárske čísla spomedzi všetkých štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. Podľa rebríčka uhrádza nitrianska nemocnica v tejto skupine zariadení ako jediná svoje faktúry načas. Pochváliť sa môže nízkou reoperovanosťou a rehospitalizo­vanosťou pacientov.

Spomedzi štátnych nemocníc má FN Nitra najnižšiu mieru úmrtnosti na JIS-ke. Podľa inštitútu INEKO v protiklade s relatívne často medializovanými problémami a kauzami nemocnice je fakt, že od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) dostáva pokuty za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť len sporadicky. Slabou stránkou nitrianskej nemocnice je však úmrtnosť na akútnu mozgovo-cievnu príhodu a aj nízka transparentnosť a otvorenosť voči verejnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: INEKO
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM