Kultúra

Historické HODINY: Dielo nitrianskeho majstra vystavili v SYNAGÓGE

Hodiny z prelomu 18. a 19. storočia si môžete tento týždeň pozrieť v nitrianskej synagóge. Ich autorom je meštiansky hodinársky majster Jozef Flóry.

Ilustračný obrázok k článku Historické HODINY: Dielo nitrianskeho majstra vystavili v SYNAGÓGE
Zdroj: Mesto Nitra

Historické hodiny vyrobené v Nitre sa podarilo znovuzískať z aukčného domu.

„Starožitnosť nie je zvlášť cenná samotným prevedením, ide o bežný typ skrinkových meštianskych hodín vyrábaných v tejto podobe na našom území počas 18. a začiatkom 19. storočia. Vyznačuje sa však mimoriadnou hodnotou práve vďaka zriedkavej proveniencii a vzťahu k dosiaľ takmer neznámemu nitrianskemu majstrovi,“ povedal Patrik Baxa z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave, ktorý sa venoval archívnemu výskumu hodín z iniciatívy ich majiteľa.

Stále idú

Ako prezradil Patrik Baxa, hodiny patria k ranným dielam Jozefa Flóryho.

"Prežili ho o viac ako 150 rokov. Zachovali sa s pričinením mnohých generácií zberateľov a milovníkov starožitností iba s minimom opráv. Sú plne funkčné. Ich zvuk pri odbíjaní a pohľad na ne môže tešiť ešte ďalšie generácie ľudí, ktorí si dokážu vážiť vlastné korene a minulosť Nitry,“ dodal Patrik Baxa.

Jozef Flóry sa narodil pravdepodobne v roku 1769. Nitrianska radnica uvádza, že „na základe archívnych údajov pochádzal pravdepodobne z oblasti Talianska. V dnešnej Bratislave sa vyučil za hodinára a 14. októbra 1799 sa tu aj oženil. Vzal si za manželku Annu Schmidt, dcéru pekára bieleho chleba Juraja a jeho manželky Alžbety.“.

Žil a majstroval v Nitre

Po svadbe sa manželia usadili pod Zoborom. V Dolnom meste sa nachádzala aj Flóryho dielňa.

„Po príchode, v roku 1799, nastalo pre majstra veľmi smutné obdobie, ale práve v tomto čase sa pod jeho rukami zrodili spomínané hodiny. Dva roky po úmrtí poslednej dcéry Anny zomrela aj jeho manželka Anna. V roku 1810 sa oženil s Teréziou Schwarz,“ uvádza Mesto Nitra.

Jozef Flóry zomrel v Nitre 21. apríla 1854. O dva dni na to tu bol pochovaný na mestskom cintoríne.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM