Lucia Lauková Správy

Historická Žabia fontána v parku je opäť funkčná: Vodník je na novom mieste, FOTO

Veľká obnova nitrianskeho parku sa blíži do finále. Na aké novinky sa návštevníci môžu tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Historická Žabia fontána v parku je opäť funkčná: Vodník je na novom mieste, FOTO
21
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Historicky najväčšia obnova Mestského parku na Sihoti v Nitre sa chýli ku koncu. Práce by mali byť hotové do konca roka. Najstaršia časť nitrianskeho parku prešla výraznými zmenami.

Búrali sa pôvodné chodníky a budovali sa nové mlatové cestičky. Pribudli lavičky a ležadlá. Veľkou premenou prešla žabia fontána, ktorej prinavrátili pôvodný vzhľad z roku 1935. Nový výbeh dostali aj zvieratá. V neposlednom rade si na svoje prídu aj najmenší návštevníci, ktorí sa môžu tešiť na nové ihriská.

Prečítajte si tiež

Nové ihriská aj fontána

V parku už stojí aj nová dominanta, 10-metrový hrad, ktorý vyrobili v Brne. Neďaleko neho vzniká ďalšia atrakcia, vizuálne pripomínajúca Zobor. „Tieto dva prvky bude spájať kľukatý modrý pás symbolizujúci rieku Nitra. V tejto “rieke” budú trampolíny a ďalšie herné lákadlá pre najmenších,“ priblížila radnica.

Žabia fontána je po rekonštrukcii opäť funkčná. Vodník, ktorý k fontáne pribudol až o desaťročia neskôr našiel svoje miesto v inej časti parku, neďaleko mŕtveho ramena rieky. V okolí vodníka vznikne atraktívne detské ihrisko s vodnými prvkami.

V parku sú už vysadené aj nové kvetinové záhony, trávniky aj desiatky stromov. „Stromy postupne sadí špecializovaná firma, a to aj v okolí piknikových stolov tak, aby ste mohli počas leta sedieť v príjemnom tieni,“ pokračuje mesto.

Ďalšie novinky

V parku pribudlo niekoľko vyhliadkových mól. Dve z nich sú v okolí mŕtveho ramena rieky Nitra. Tretie je vo zvieracej obore.

Osadené sú už aj parkové lavičky, ktorých historizujúci dizajn má pripomínať, že park vznikol ešte v 19. storočí. Pribudli aj oddychové ležadlá.

Práce v parku ešte pokračujú. Hotové by mali byť do konca roka. Vynovený park si tak návštevníci užijú až budúci rok. Projekt je hradený z európskych prostriedkov. Mesto Nitra naň získalo z fondov takmer 6 miliónov eur, radnica obnovu spolufinancuje sumou vo výške 5 %.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Obnova Mestského parku na Sihoti
21
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM