Aktualizované Lucia Lauková Správy Samospráva

Hazard v Nitre dostal stopku: Posledná herňa zanikne pod Zoborom v roku 2024

Na mimoriadnom zastupiteľstve poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Hazard v Nitre dostal stopku: Posledná herňa zanikne pod Zoborom v roku 2024
4
Galéria

Za zákaz hazardu v Nitre hlasovalo na mimoriadnom zastupiteľstve 14. júna 24 poslancov z 25 prítomných. Nové nariadenie bolo reakciou na petíciu Zastavme hazard, ktorú podpísalo vyše 23-tisíc ľudí. Koncom mája ju iniciátori odovzdali radnici.

Petíciu, o ktorej v piatok 14. júna rokovali poslanci, podporila tretina obyvateľov mesta. Tým prekážalo narušovanie verejného poriadku a hluk spôsobený prevádzkou týchto zariadení

Mesto ešte ráta s napadnutím rozhodnutia na Prokuratúre. „Uvidíme, či to hazardná lobby doženie až na súd. My sme pripravení,“ povedal primátor Marek Hattas

Tento rok skončia tri

Herne a kasína po schválení nariadenia z mesta nezmiznú naraz, ale až po uplynutí licencie. Kasína a herne nebudú môcť byť nikde v meste. Nové nariadenie ich zakazuje v bytových domoch, hoteloch, v priestoroch pre spoločenské udalosti.

V Nitre je podľa slov hovorcu mesta Tomáša Holúbeka teraz vydaných 23 licencií, v tomto roku skoční platnosť trom podnikom, v nasledujúcom piatim a v roku 2021 všetkým ďalším. „Ak by sa VZN neprijalo do júla, začal by platiť nový zákon, podľa ktorého by herne mohli požiadať až o päťročné licencie,“ pripomenul hovorca.

Výpadok príjmov

Hazard prinášal do mestskej kasy ročne 600-tisíc eur. „Tento rok prídeme o 5-tisíc eur, ďalším rokom o 100-tisíc eur, postupne sa to bude znásobovať až to bude nakoniec tých 600-tisíc eur v roku 2024,“ priblížil primátor Nitry Marek Hattas.

V Nitre je aktuálne 44 herní, 2 kasína a 820 herných prístrojov. O prácu príde asi 400 ľudí. „Kasína a herne neskončia v jeden deň, to znamená, že budú mať príležitosť sa do toho trhu etablovať a zmeniť svoje zamestnanie,“ povedal primátor Marek Hattas.

Podľa viceprimátora Daniela Balka lobing majiteľov herní a kasín neumožnil mestu žiadnu predošlú reguláciu. "Ak by sme dali podmienku, že nemôžu byť 200 metrov od škôl, boli by v širšom centre, kde je dosť miesta na to, aby tu bolo plno herní a aby sem prišli aj ďalšie,“ zdôvodnil viceprimátor Daniel Balko.

Foto: ilustračné

Mimoriadne rokovanie poslancov mestského zastupiteľstva, 14. júna v Nitre
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM