Správy Samospráva

Golfový turnaj či krajšie ihrisko: Projekty pre Nitru dostanú 80-tisíc eur

V grantovej výzve Mením Moje Mesto uspelo 21 projektov. Dotácie si rozdelia z participatívneho rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Golfový turnaj či krajšie ihrisko: Projekty pre Nitru dostanú 80-tisíc eur
Zdroj: TASR

V grantovom programe Mením Moje Mesto uspelo 21 projektov. Ako informoval hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek, celkovo sa ich do druhého ročníka prihlásilo 57 a v SMS hlasovaní o ich podpore rozhodovalo 13 608 ľudí.

Celkovo 80-tisíc eur sa rozdelí napríklad na charitatívny golfový turnaj, na medzinárodný deň detí, športové a kultúrne akcie, revitalizáciu ihriska, ale napríklad aj na zhodnotenie gastronomických zariadení v meste.

„Štatisticky bolo najviac víťazných projektov z oblasti športu a verejných priestranstiev,“ povedala Eva Vargová z nadácie.

Zážitkové vzdelávanie pre deti

Grant získalo aj Vivárium Botanickej záhrady SPU v Nitre. Dotácia tri tisíc eur umožní zrealizovať zážitkové vzdelávanie najmä pre deti, ktoré si budú môcť pohladkať korytnačku, zažiť kŕmenie kajmana alebo pozrieť si zblízka, ako žijú hady. Deti sa priblížia na dosah ruky k exotickým zvieratám priamo uprostred Nitry, vo Viváriu Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

„Náš projekt je určený v prvom rade pre deti na základnej škole. Vzdelávaním formou zážitku a ukážkami priameho kontaktu so zvieratami chceme deťom priblížiť, ako funguje svet fauny a príroda ako celok,“ povedal šéf vivária Róbert Kirchner. Autori tohto projektu veria, že informácie, ktoré deti získajú v priamom kontakte so zvieratami, sa im v mozgu ukladajú lepšie a sú ľahšie zapamätateľné.

Participatívny rozpočet

„Grantový program financuje mesto Nitra z participatívneho rozpočtu. Program je realizovaný v spolupráci s Nitrianskou komunitnou nadáciou,“ informoval Tomáš Holúbek hovorca mesta.

Slávnostné odovzdanie šekov pre víťazné projekty sa uskutočnilo v pondelok večer v Synagóge. Šeky odovzdával primátor Marek Hattas so zástupcami Nitrianskej komunitnej nadácie.

Primátor ocenil aktivizmus, ktorý prejavili zástupcovia všetkých projektov. „Pre nás je dôležité, aby obyvatelia Nitry v meste aj žili a podieľali sa na tom, čo sa u nás v meste deje. Premýšľame, že by sme niektoré veľmi dobré projekty, ktoré neboli vybraté, podporili aj bez tohto grantového programu,“ povedal primátor.

Ako prezradil hovorca Tomáš Holúbek, mesto tiež zváži, že v budúcom roku by objem financií v participatívnom rozpočte, cez ktorý sa financoval aj tento grantový program, ešte navýšilo. „Je to typ aktivizmu, aký tu chýbal – nestačí len vymyslieť projekt, ale aktivisti, ktorí za jednotlivými projektami stoja, sa ich musia snažiť aj predať,“ dodal primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM