Lucia Lauková Správy

FOTO: Vojaci sa v Nitre lúčili s vlasťou, mieria na Cyprus a do Afganistanu

Profesionálni vojaci sa v Nitre rozlúčili s vlasťou. Na slávnostnom nástupe nechýbal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vojaci sa v Nitre lúčili s vlasťou, mieria na Cyprus a do Afganistanu
8
Galéria
Zdroj: TASR

Slávnostným nástupom v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre sa v piatok 10. marca zástupcovia Ozbrojených síl (OS) SR rozlúčili s profesionálnymi vojakmi, ktorí odchádzajú do misie UNFICYP na Cypre a operácie Resolute Support v Afganistane. Do Afganistanu idú dvaja vojaci, do operácie OSN na Cypre vysiela Slovensko v rámci 33. rotácie 82 príslušníkov OS SR.

Vojakov vysielajú do celého sveta

„Plníme si všetky svoje záväzky. Vojaci si plnia svoje úlohy v misiách, kde nie sme iba vykonávateľmi úloh v operáciách. V sektore štyri sme vedúcou krajinou, spolu s nami tam slúžia príslušníci Ozbrojených síl Maďarska, Srbska a Ukrajiny, v roku 2014 odtiaľ odišli Chorváti,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Podľa jeho ďalších slov OS SR v operáciách po celom svete vystriedali viac ako 17 700 svojich príslušníkov, z ktorých bolo 220 žien.

Na Cypre strážia prímerie

Slovenskí profesionálni vojaci strážia na Cypre prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou. Misia UNFICYP je najstaršou misiou OSN, založená bola v roku 1964. Slovenská republika sa do nej zapojila v roku 2001. Cieľom a poslaním misie je udržiavať status quo vo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove vrátane vykonávania humanitárnej úlohy. 7

Medzi vojakmi aj ženy

Na Cypre sa dodnes vystriedalo viac ako 3000 slovenských vojakov, z toho 120 žien.„Naši vojaci pôsobia v ženijnej jednotke, v medzinárodnej jednotke vojenskej polície, na štábe veliteľstva a na samotných pozorovacích stanoviskách,“ informoval náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim.

Pozrite si fotografie zo slávnostného nástupu vojakov v Nitre pred odchodom na Cyprus v galérii!

FOTO: Muži i ženy sa v Nitre lúčili s vlasťou, dvaja vojaci mieria do Afganistan
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM