Zlatica Gregorová Rôzne Recept na dnes

FOTO, Predsviatočná nálada v Šali stúpa: Už máte svoju vianočnú rybu?

K blížiacim sa sviatkom roka okrem rodinnej pohody a darčekov patrí aj skvelé jedlo. I keď rybu jedávame po celý rok, počas Vianoc má čarovnú príchuť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Predsviatočná nálada v Šali stúpa: Už máte svoju vianočnú rybu?
10
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Niekto dáva prednosť morským, iný zase sladkovodným rybám. Na rad príde losos či treska, alebo aj klasika.

Čerstvý plutváč

K slávnostnej tabuli tradičnej slovenskej rodiny už roky neodmysliteľne patrí kapor. Už v novembri sa rybári vyberajú k vodným plochám, aby zaobstarali kaprov na vianočný stôl, ktorí sa do decembrového predaja v studenej vode poriadne prečistia. V týchto dňoch už nájdete na viacerých miestach okresu Šaľa stánky s čerstvými rybami. Vianočného kapra môžete kúpiť do 5 eur za kilogram. Ako sme mali možnosť vidieť, Šaľania sa už v týchto dňoch častejšie vyberajú pre čerstvého kapra. Ten po príchode domov skončí vo vani alebo si ho dáte pri nákupe aj vyčistiť a máte po probléme.

Lysý aj šupinatý

Pán Imrich, ktorý kapry predáva i tento rok nám prezradil, že predávajú práve tieto ryby, keďže podľa neho je to tá pravá vianočná klasika. Ako nám prezradil, zákazníkom na vianočný stôl ponúkajú dva druhy kapra. „Jeden je kapor šupinatý a jeho čistenie trvá asi 10 minút a druhý je kapor lysý, ktorý má len pri plutve šupinky, tak to trvá rýchlejšie,“ skonštatoval pán Imrich. Pri čistení sa vyberú oči, žiabre a vnútornosti.

Z českých rybníkov

Ich ryby pochádzajú z českého rybníka a štrkového lôžka, takže nemajú typický bahnový zápach a nie sú zvnútra špinavé. „V Šali pýtajú hlavne veľké ryby, ktoré majú nad 3 a pol kila. Tento rok už aj čistíme ryby a ľudia to vyhľadávajú,“ prezradil pán Imrich. Paradoxne, predajca kaprov, pán Imrich, má na rozdiel od svojich zákazníkov najradšej šťuku. Jeho najobľúbenejší recept je Halászlé, čo je tradičná maďarská polievka s rybou a zeleninou.

Recept na Halászlé

„Najprv sa vyvaria hlavy so zeleninou, ako je petržlen, mrkva, potom sa zmes prepasíruje a do tohto všetkého sa dajú zemiaky a podkovičky. Ak máte, môžete pridať aj ikry a mlieč,“ prezradil svoj recept pán Imrich, ktorý dodáva, aby ste si nezabudli včas zaobstarať svoj kapra k dokonalej vianočnej pohode.

FOTO, Predsviatočná nálada v Šali stúpa: Už máte svoju vianočnú rybu?
10
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM