Lucia Lauková Rôzne Správy

FOTO: Ochranári z Nitry zachraňujú stovky žiab, cesta v Jelenci je pre ne osudná

Cez cesty v blízkosti vodnej plochy či potokov často migrujú stovky žiab. Toto obdobie sa pre množstvo z nich končí smrťou pod kolesami áut.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ochranári z Nitry zachraňujú stovky žiab, cesta v Jelenci je pre ne osudná
8
Galéria
Zdroj: Viktor Mlynek

Každú jar križuje asfaltovú cestu v Jelenci veľké množstvo žiab. Smerujú z lesných komplexov do vodných nádrží, kde kladú vajíčka. „Po zimnom spánku, ktorý ropuchy strávia zahrabané v pôde, putujú obvykle v apríli a začiatkom mája, za dažďa, pri teplote vzduchu nad 10° C na tzv. trecie zhromaždištia k vodám, veľakrát i niekoľko kilometrov ďaleko,“ uviedol Viktor Mlynek z CHKO Ponitrie.

Prechod cestou sa pre mnohé obojživelníky, ktoré patria k druhom národného významu, končí smrťou. „Odhadujeme, že pod kolesami áut končia v Jelenci až stovky týchto chránených živočíchov,“ poznamenal Viktor Mlynek z CHKO Ponitrie.

Vracajú sa na miesta, kde sa vyvinuli

Tieto žaby sa môžu dožiť 25 až 30 rokov. Často sa im, najmä v tomto období, skráti život vinou človeka. Aby sa tak nestalo, stavajú ochranári z CHKO Ponitrie približne 30 centimetrov vysoké zábrany popri cestách v smere migrácie žiab. Predmetom ochrany je ropucha bradavičnatá, ktorej spoločenská hodnota je 165,97 eur a skokan hnedý, ktorého spoločenská hodnota je 99,58 eur. „Je zaujímavé, že žaby trafia so záhadnou presnosťou na miesto, kde sa kedysi vyvinuli zo žubrienok. Táto unikátna orientačná schopnosť nebola doteraz uspokojivo vedecky objasnená,“ dodal Viktor Mlynek, stráž prírody CHKO Ponitrie.

Dobrý pomocník v záhrade

Ropuchy možno človeku nepripadajú ako tie najmilšie stvorenia, no príroda ich pre svoju rovnováhu potrebuje. Živia sa totiž hmyzom a taktiež slimákmi, ktoré škodia v našich záhradách. „Na britských ostrovoch sa dokonca ropuchy do záhrad nasadzujú,“ prezradil Viktor Mlynek. Ako doplnil Viktor Mlynek, činnosťou človeka ich počty z roka na rok neustále klesajú.

V priebehu minulého týždňa, 9. marca, už prebehla prvá fáza ochrany, teda stavanie zábran. Druhá fáza je prenos žiab, s ktorou pomáhajú dobrovoľníci ale aj žiaci. Táto fáza zaberie najviac času. Treťou fázou bude odstránenie zábran, aby sa žaby po párení mohli vrátiť naspäť.

Pozrite si fotografie zo stavania zábran v priloženej galérii!

FOTO: Ochranári z Nitry zachraňujú stovky žiab, táto cesta pre ne býva osudná
8
Galéria
Zdroj: Viktor Mlynek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM