Lucia Lauková Správy

FOTO: Novinky na Nitrianskom hrade, pozornosť najviac púta kardinálova rušička

Aj steny majú uši, dobre vedel kardinál Korec, ktorý celý svoj majetok zanechal Nitrianskemu Biskupstvu. Aby jeho rozhovory ostali súkromné používal šikovnú pomôcku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Novinky na Nitrianskom hrade, pozornosť najviac púta kardinálova rušička
8
Galéria
Zdroj: TASR

Kardinál Ján Chryzostom Korec zomrel 24. októbra 2015. Celý svoj majetok zanechal Nitrianskemu Biskupstvu. To sa rozhodlo časť jeho vecí sprístupniť verejnosti.

V priestoroch Biskupského paláca na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Jána Chryzostoma Korca. Nájdeme v nej stovky predmetov. Medzi nimi osobné veci kardinála ale aj dary, ktoré dostal počas svojho života.

Rušička na dôverné rozhovory

Najzaujímavejším predmetom, ktorý podľa slov hovorcu Nitrianskeho biskupstva Miroslava Lyka ocenili aj mnohí zahraniční hostia, je tzv. rušička, vyrobená z novodurovej rúry. Tá sa používala proti odpočúvaniu. Rozhovory medzi kardinálom Korcom a jeho návštevou tak ostali dôverné. Dômyselná pomôcka mala jedinú nevýhodu. Naraz ju nemohla využiť viacčlenná návšteva.

Fotografie aj dary

Ako dodal hovorca biskupstva Miroslav Lyko, v miestnosti nájdeme napríklad kardinálove okuliare, rukopisy poznámok, ktoré si zapisoval pri písaní kníh, písacie stroje či dobové fotografie z Bošian, ale aj väzenské fotografie. Fotky zo stretnutia s pápežom Jánom Pavlom II. či s Matkou Terezou. Vystavená je aj časť kardinálskeho odevu, pamätné medaily.

„Týmto to však nekončí. Biskupstvo plánuje väčšie múzeum. To je však otázka 2 až 3 rokov,“ prezradil hovorca Nitrianskeho biskupstva, Miroslav Lyko.

Ak chcete pamätnú izbu navštíviť, musíte sa dopredu ohlásiť. Biskupstvo zatiaľ pre túto miestnosť nechystá denné otváracie hodiny, vstup je možný len so sprievodcom.

Ako vyzerá Pamätná miestnosť kardinála Korca na Nitrianskom hrade si môžete pozrieť v priloženej galérii!

FOTO: Novinky na Nitrianskom hrade, pozornosť najviac púta kardinálova rušička
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM