Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Nitrianska študentka Romana sa stala prvou vicemiss folklór 2018

Slovensko má svoju Miss folklór 2018. Do finále sa prebojovala aj študentka UKF v Nitre, ktorá skončila druhá.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nitrianska študentka Romana sa stala prvou vicemiss folklór 2018
8
Galéria
Zdroj: TASR

V sobotu 1. decembra sa na Donovaloch rozhodlo o novej Miss Folklór 2018. Víťazkou sa stala Bratislavčanka Veronika Lattáková. Tzv. zimná edícia súťaže sa konala v chladnom počasí na terase jedného z miestnych hotelov a organizátori tak dali súťažiacim dievčatám možnosť predviesť sa nielen v tradičných krojoch s partou, ale aj vo vyšívaných kožúškoch. Súťaže sa zúčastnili aj dve študentky UKF v Nitre, Romana Mačicová a Ester Nebusová.

Prvou vicemiss folklór sa stala študentka UKF v Nitre Romana Mačicová z Komárna a druhou vicemiss Katarína Kalmárová zo srbskej Vojvodiny.

Vo finále sa predstavilo celkom 11 súťažiacich, ktorých organizátori vyberali v lete na rôznych folklórnych festivaloch po celom Slovensku, ale aj u dolnozemských Slovákov v Srbsku.

Úspech si váži

Romana Mačicová študuje na Katedre etnológie a folkloristiky Filozofickej fakulty UKF. Úspechom svojej študentky sa pochválila aj samotná univerzita, ktorá prezradila, že na súťaži sa Romana prezentovala módnou prehliadkou párt z celého Slovenska, ktoré sama vyrába.

"Úspech bol pre mňa už to, že som sa do súťaže dostala a spoznala toľko úžasných ľudí, nadviazala nové priateľstvá a, samozrejme, zažila neopakovateľnú atmosféru zimnej Miss folklór. Miesto prvej vicemiss si veľmi vážim, som rada, že aj takýto netradičný folklórom inšpirovaný talent sa ľudom páči a ocenili ho. Dúfam, že budem motiváciou pre ďalšie dievčatá s neobyčajným talentom,“ povedala Romana pre web UKF.

Storočné kroje

Podľa riaditeľky súťaže Barbory Palovičovej všetci súťaž aj v takýchto netradičných podmienkach zvládli bravúrne. „Teším sa, že sme opäť mohli ukázať niečo iné, že sme využili aj zimu na to, aby sme ukázali ľuďom nádherný zimný ľudový odev. Niektoré kroje mali pritom aj sto rokov,“ pripomenula. Na budúci rok by sa ale opäť chceli vrátiť k letnému termínu finále.

V galérii nájdete fotografie z Miss folklór 2018!

FOTO: Nitrianska študentka Romana sa stala prvou vicemiss folklór
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM