Lucia Lauková Správy

Etický kódex kraj neprijal: Poslanci o ňom odmietli rokovať

Prijatie etického kódexu navrhla nezávislá poslankyňa Renáta Kolenčíková. Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja odmietli rokovať o jeho prijatí. Prečítajte si vyjadrenia na adresu návrhu.

Ilustračný obrázok k článku Etický kódex kraj neprijal: Poslanci o ňom odmietli rokovať
Foto: Rastislav Búgel

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) odmietli rokovať o prijatí etického kódexu, ktorým by sa mali v budúcnosti riadiť. Na rokovania regionálneho zastupiteľstva sa ho snažila zaradiť nezávislá poslankyňa Renáta Kolenčíková, ktorá pred časom vystúpila zo strany i z poslaneckého klubu Smeru-SD. Poslanci však o kódexe ani nerokovali, pretože tento bod odmietli zaradiť do programu svojho zasadnutia.

Etický kódex neprijali

„Nebola politická vôľa. Zaujímali by ma dôvody, prečo strany dali svojim poslancom pokyny, aby sa etický kódex nedostal do programu. Po 16 rokoch sme mohli mať pravidlá, ktoré by smerovali k zvýšeniu kvality a rozsahu práce volených predstaviteľov NSK. Tí by boli viazaní napríklad neprijímať žiadne dary, nesprávať sa korupčne, prípadne poznatky o korupcii oznámiť a tak ďalej,“ skonštatovala Kolenčíková.

Potrebujú čas na preštudovanie

Predstavitelia koaličných strán Smer-SD a KDH zdôraznili, že nemajú problém etický kódex prijať a riadiť sa podľa neho. Jeho predkladateľka však podľa nich mala dodržať bežný schvaľovací proces. „Takú vážnu tému, akou je etický kódex poslancov, treba najskôr prerokovať v poslaneckých kluboch, v komisiách, na Rade NSK a potom predložiť materiál na rokovanie zastupiteľstva,“ myslí si podpredseda NSK a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Juraj Horváth. Rovnaký názor má aj poslanec za KDH Miloš Zaujec, podľa ktorého mal byť etický kódex predložený poslancom na preštudovanie v dostatočnom časovom predstihu a nie až v deň rokovania. Podobne argumentovali aj zástupcovia poslaneckého klubu SMK.

Poslanci nesúhlasia

Niektorí krajskí poslanci naznačovali, že Kolenčíková sa prostredníctvom rozruchu okolo etického kódexu snaží upútať na seba pozornosť. „Neviem, kde beriete tú drzosť. Keď ste boli členkou strany Smer-SD, tak boli viaceré prípady, kedy ste sa nesprávali eticky,“ vyčítal svojej kolegyni nezávislý poslanec Peter Oremus. Ďalší poslanci sa pýtali, prečo dlhoročná poslankyňa podáva návrh na prijatie etického kódexu až teraz. „Teraz som slobodný človek a môžem si to dovoliť. V minulosti som bola členkou strany a… A tri bodky! Mrzí ma, že čelní predstavitelia strán Smer-SD a KDH sa bránia prijatiu tejto právne nezáväznej deklarácie, ktorej cieľom je budovanie dôvery k verejnosti a k médiám. A to navyše v období, kedy je korupcia a klientelizmus v krajine veľmi vysoká,“ reagovala Kolenčíková.

Názor predsedu NSK

Predseda NSK Milan Belica v tejto súvislosti pripomenul, že zamestnanci Úradu NSK majú už niekoľko rokov prijatý etický kódex, ktorý musia hneď pri nástupe do zamestnania podpísať. „Nemám nič proti tomu, aby ho malo aj zastupiteľstvo. Nemyslím, že títo poslanci, ktorí tu sedeli, že by to nechceli schváliť. Ale nech si ho v pokoji preštudujú a potom nech takýto etický kódex prijmú. Ja to podporujem, je to správna vec,“ skonštatoval Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM