Lucia Lauková Správy

Dvom rumunským zamestnancom v Nitre zistili osýpky: Zaočkovať musia celú firmu

V Nitre nahlásili v priebehu decembra dva nové prípady ochorenia na osýpky. Ide o zamestnancov súkromnej firmy, kde pracuje 193 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Dvom rumunským zamestnancom v Nitre zistili osýpky: Zaočkovať musia celú firmu
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre začal vo štvrtok 20. decembra správne konanie, v rámci ktorého nariadil opatrenia na predchádzanie vzniku a šírenia osýpok. Toto vysoko prenosné ochorenie bolo podľa RÚVZ zistené u dvoch rumunských zamestnancov spoločnosti SE Bordnetze – Slovakia s.r.o. v čase od 8. do 10. decembra.

RÚVZ vo svojom rozhodnutí nariadil zamestnancom firmy podrobiť sa ihneď lekárskemu dohľadu u svojho ošetrujúceho lekára. „Ten spočíva v zisťovaní ťažkostí a klinických príznakov, ktoré môžu súvisieť s ochorením na osýpky. Zamestnanci spoločnosti sú povinní podrobiť sa ihneď aktívnej imunizácii jednou dávkou vakcíny po 27. decembri,“ uvádza sa v rozhodnutí úradu.

RÚVZ svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že vo firme, v ktorej boli hlásené dva prípady ochorenia na chrípku, pracuje 193 zamestnancov, z ktorých 43 pravidelne vycestováva na dva až tri týždne do Rumunska, do oblasti, kde je zaznamenaný zvýšený výskyt ochorení na osýpky aj rubeolu. Ostatní pracovníci cestujú letecky do Nemecka, Moldavska, Tuniska a Ukrajiny. Zo slovenských zamestnancov pracujú vo firme ľudia z okresov Nitra, Topoľčany, Šaľa, Zlaté Moravce, Nové Zámky a Komárno.

Epidémie osýpok v krajinách Európskej únie podľa RÚVZ pokračujú, pretože nie je dosiahnutá optimálna zaočkovanosť. „Každá osoba cestujúca do krajiny postihnutej osýpkami, ktorá nie je očkovaná dvoma dávkami vakcíny proti tomuto ochoreniu, je v riziku, že pri kontakte s chorými tiež ochorie na osýpky,“ varuje úrad.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM