Správy

Do Nitry prilákali milovníkov motorizmu: Aký bol tohtoročný Autosalón? FOTO

Celkovo 56 vystavovateľov zo štyroch krajín a 117 spoluvystavovateľov sa predstavilo na 27. ročníku výstavy Autosalón Autoshow Nitra, ktorý sa v nedeľu skončil na výstavisku Agrokomplex v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Do Nitry prilákali milovníkov motorizmu: Aký bol tohtoročný Autosalón? FOTO
16
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Na autosalóne prezentovali vystavovatelia zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska na ploche 42.600 štvorcových metrov 17 značiek, informovala o tom Katarína Moravcová z výstaviska.

Návštevníci mohli na výstavisku vidieť vozidlá Mercedes, Jaguar Land Rover, Kia, Volvo, Dongfeng, SsangYong, Fuso, Subaru, Dacia, Renault, Peugeot, Piaggio, Isuzu a Gaz. Slovenskú výstavnú premiéru mala značka MG Motor a slovenský startup – malé mestské vozidlo Patak Rodster, ktorého svetová premiéra sa uskutočnila v máji 2022 pri príležitosti udeľovania hlavných cien za najkrajší koncepčný automobil roka na 37. ročníku Festivalu Automobile International v Paríži.

Budúcnosť na dosah

Pohľad do budúcnosti motorizmu ponúkla Strojnícka fakulta Technickej univerzity Košice, ktorá predstavila prvý slovenský vodíkový superšport MH2, nízkotlakový vodíkový autobus RH2 a vodíkovú trojkolku. Technická fakulta Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre predviedla návštevníkom štvorkolku na odoberanie vzoriek z podložia, vozidlo s diagnostikou­ Bosch.

STUBA Green Team pôsobiaci na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave predviedol spolu s ďalšími technológiami monopost Formula Student a monopost autonómnej divízie. TU Brno racing z Vysokého učenia technického v Brne predstavila vlastný univerzitný projekt monopostu a aj simulátor, ktorý si návštevníci mohli vyskúšať.

Ďalšie aktuálne témy

Pozornosť veteránistov a nadšencov americkej klasiky pútali vozidlá známe z kultových filmov.

Nechýbali medzi nimi Lincoln Continental Mark IV (1974), Ford Thunderbird (1963), Jeep CJ6 Universal (1968), Dodge Charger (1972), Cadillac de Ville convertible (1966), Chevrolet Caprice (1978), Edsel Pacer (1958), Ford Fairlane 500 (1961), Oldsmobile Coutlass ciera (1990) a mnoho ďalších z motoristickej histórie. Kolorit výstavy doplnila exhibičná jazda Citroën „kačíc“.

Ďalšie ukážky

Súčasťou autosalónu bola prezentácia Hasičského a záchranného zboru, ktorý na pôde nitrianskeho výstaviska organizoval majstrovstvá SR vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel. Ozbrojené sily SR priniesli na výstavisko vojenskú techniku a profesionálni vojaci predviedli dynamické ukážky bojov zblízka. S praktickými ukážkami zásahovej jednotky v spolupráci so psami sa prezentoval Zbor väzenskej a justičnej stráže. Policajný zbor SR predstavil automobilovým nadšencom policajnú pumu značky Audi a VW Touareg, policajné motorky BMW, ale aj nepriestrelný policajný Mercedes, ktorý používajú nitrianski kukláči.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Ako sa vám páčil Autosalón Autoshow Nitra 2022?

Bolo super 33.6%
Autosalón Autoshow Nitra 2022
16
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM