Správy

Divadlo pripravovalo rekonštrukciu priestorov: Vedenie sa obáva, že o ne príde

Ubytovňa pre hercov a tvorivé tímy spolu so zázemím Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre mali vzniknúť v priestoroch bývalého Národného domu v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo pripravovalo rekonštrukciu priestorov: Vedenie sa obáva, že o ne príde
Zdroj: TASR

DAB rekonštrukciu objektu pripravuje už od roku 2017, hotové sú projekty, vydané je aj stavebné povolenie. Vedenie divadla sa však momentálne obáva, že o priestory, s ktorými malo svoje plány, nakoniec môže prísť.

Ponitrianske múzeum sa bude sťahovať

Nitriansky samosprávny kraj (NSK), ktorý je zriaďovateľom DAB, zvažuje, že do objektu Národného domu presťahuje Ponitrianske múzeum. To momentálne sídli v historickej starej radnici na pešej zóne, ktorá však patrí mestu. Nitriansky primátor Marek Hattas potvrdil, že s predsedom NSK Milanom Belicom neoficiálne hovorili o tom, že magistrát bude priestory starej radnice potrebovať.

„Chceme ich využívať na reprezentačné účely, na sobášenie, na kultúrne aktivity a ďalšie účely. Žiadna výpoveď z nájmu však ešte nebola NSK adresovaná, je to všetko o vzájomnej dohode,“ uviedol Hattas.

Kraj však už teraz hľadá budovu, do ktorej by sa Ponitrianske múzeum mohlo presťahovať. Podľa Belicu by vhodné priestory boli práve v niekdajšom Národnom dome, v ktorom má však DAB prakticky od svojho vzniku svoje zázemie, ktoré chce rekonštruovať. „Mne vychádza ako najvhodnejší na tento účel práve tento objekt. Má takmer rovnakú plochu ako múzeum,“ skonštatoval Belica.

Projekty na rekonštrukciu Národného domu, ktoré má DAB vypracované, by sa podľa predsedu NSK dali jednoducho prerobiť.

„Zjednodušia sa. Divadlo tam chcelo mať ubytovňu, v ktorej je treba sprchy, sanitu… Keď tu bude múzeum, nebude to nutné, takže sa projekty iba zredukujú. Ak krajskí poslanci takéto riešenie neprijmú, budeme musieť uvažovať nad tým, že by sa exponáty rozdelili do rôznych iných múzeí a bude sa čakať, kedy sa tu pre múzeum niečo postaví. Ale to by bola veľmi zlá cesta,“ uviedol Belica, ktorý zároveň pripustil, že všetky exponáty múzea sa do priestorov v Národnom dome nezmestia a časť z nich bude nutné aj tak umiestniť v iných múzeách.

Dôležité priestory

Riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy by však o priestory nerád prišiel. Ako zdôraznil, divadlo ich spravuje prakticky 70 rokov a sú preň mimoriadne dôležité, pretože v nich má svoje dielne a ďalšie zázemie, ktoré nemá kam presunúť.

„Objekt máme pripravený na rekonštrukciu, máme stavebné povolenie, je kompletná projektová dokumentácia. Podľa nej na prvom poschodí vzniknú administratívne priestory, sklady a požičovňa kostýmov, a tiež divadelná knižnica. Na vyšších podlažiach by mali vzniknúť priestory pre ubytovanie mladých a začínajúcich hercov, ktorí k nám prichádzajú, a tiež na krátkodobé ubytovanie tímov, ktoré pripravujú v DAB inscenácie. Bez týchto priestorov nebudeme môcť stabilizovať náš tvorivý tím a bez zázemia, ktoré tu má vzniknúť, nebudeme mať podmienky na ďalší rozvoj divadla. Preto budeme o tomto probléme s NSK intenzívne rokovať,“ uviedol Dóczy.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM