Lucia Lauková Rôzne

Deti si v Nitre užijú FAJN tábor: Čakajú ich hry, experimenty a rôzne súťaže

Ešte pred začiatkom nového školského roka čaká deti na nitrianskej univerzite vedecký tábor. Budú objavovať v obyčajnej hre skryté záhady, fakty a javy z fyziky.

Ilustračný obrázok k článku Deti si v Nitre užijú FAJN tábor: Čakajú ich hry, experimenty a rôzne súťaže
Zdroj: Jan Ondruška

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre zorganizuje v posledný augustový týždeň prírodovedecký mestský denný tábor určený deťom, ktoré navštevujú prvý ročník základnej školy. Názov tábora FAJN, je skratkou slov Fyzika Ako Ju Nepoznáme. Cieľom jeho organizátorov je priblížiť chlapcom a dievčatám tému vody tak, aby si vytvorili prvotné predstavy o fyzike.

„Občianske združenie VAU a katedra fyziky UKF v Nitre vytvorili jedinečný program, počas ktorého sa budú môcť deti oboznámiť s rôznymi oblasťami fyziky. Výskumným predmetom tohtoročného tábora je voda, ktorú bude 20 detí odhaľovať a skúmať v termíne od 22. do 26. augusta v priestoroch Fakulty prírodných vied,“ uviedla Ľubomíra Valovičová z UKF.

Moderné vzdelávanie

Ako pripomenula, tábor FAJN využíva moderné formy vzdelávania, pomocou ktorých sa snaží vzbudiť u detí záujem o fyziku a prírodné vedy. Deti tu budú mať možnosť objaviť aj v obyčajnej hre skryté záhady, fakty a javy z fyziky. „Na aktivity, ktoré väčšina z nás berie ako samozrejmosť, sa pozrú aj z iného uhla. Budú skúmať vodu v rôznych oblastiach fyziky. Počas jednotlivých dní sa oboznámia s princípom Archimedovej skrutky, budú mať možnosť zostrojiť si ponorku, karteziána alebo vystreliť vodnú raketu,“ povedala Valovičová.

Experimenty a technológie

Okrem hrania rôznych hier budú deti plniť aj úlohy táborovej súťaže, v rámci ktorej jednotlivé tímy využijú nadobudnuté vedomosti. Fyzikálny tábor je už tradične spojený s experimentmi, pri ktorých sa okrem jednoduchých pokusov naučia chlapci a dievčatá využívať aj moderné technológie. Na záver tábora je pripravená exkurzia, počas ktorej budú deti na vlastné oči vidieť silu prírodného živlu, akým je voda.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM