Lucia Lauková Kultúra

Deti si opäť zabubnujú, aby upozornili na násilie: Zapojiť sa môže každý

Nezisková organizácia Centrum Slniečko z Nitry sa problematike násilia na deťoch venuje už vyše 20 rokov. Bubnovačku rozbehla v roku 2014.

Ilustračný obrázok k článku Deti si opäť zabubnujú, aby upozornili na násilie: Zapojiť sa môže každý
8
Galéria
Zdroj: TASR

Na dôležitosť ochrany detí pred násilím už po šiesty raz upozorní najväčšia bubnovačka roka na Slovensku. Vo viacerých slovenských mestách zaznie 19. novembra v čase od 10.00 do 11.00 h v hlasnom rytme bubnov myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“.

„Ticho deti pred násilím neochráni. Prevenciu násilia musíme začať riešiť na Slovensku nahlas, komplexne a koordinovane. S deťmi je potrebné o témach násilia otvorene komunikovať, ideálne do veku sedem – osem rokov, kedy si vytvárajú prvé vzťahy mimo domova. Je dôležité, aby rozumeli emóciám, ktoré násilné správanie vyvoláva, aby vedeli na situácie správne zareagovať, a aby dokázali v prípade potreby požiadať o pomoc dospelého,“ uviedla Mariana Kováčová, zakladateľka Centra Slniečko, n.o. v Nitre.

Bližšie, než sa zdá

Nezisková organizácia Centrum Slniečko, ktorá sa problematike násilia na deťoch venuje už vyše 20 rokov, rozbehla bubnovačku v roku 2014. V tomto roku spolupracuje s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré je organizačnou zložkou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Násilie na deťoch sa často vyskytuje bližšie, než sa môže zdať. A mnohokrát uniká našej pozornosti. Je potrebné zvyšovať informovanosť a citlivosť verejnosti na prejavy násilia páchaného na deťoch,“ uviedla riaditeľka národného koordinačného strediska Mária Vargová.

Zapojiť sa môže každý

V uplynulých ročníkoch sa bubnovačiek zúčastnilo viac ako 24 000 detí a dospelých. V tomto roku sa bude bubnovať v mestských halách, triedach, telocvičniach, na školských dvoroch či na námestiach s použitím variech a hrncov, vedier a palíc či len dupotaním nôh.

Zapojiť sa môže každý, pričom nie je dôležitá forma bubnovania ani miesto, ale rozhovor, ktorý je potrebný v spoločnosti rozpútať.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

FOTO: Deti v Nitre si užili bubnovačku, zapojili sa aj mnohé mestá na Slovensku
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM