Lucia Lauková Kultúra Správy

DAB v Nitre vydáva knihu o svojej histórii: Zaujímavosti dopĺňa vyše 500 fotografií

Nová publikácia k výročiu vzniku Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre skrýva veľa zaujímavostí. V knihe nájdu čitatelia aj doteraz nezverejnené informácie.

Ilustračný obrázok k článku DAB v Nitre vydáva knihu o svojej histórii: Zaujímavosti dopĺňa vyše 500 fotografií
Foto: Rastislav Búgel

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pri príležitosti 70. výročia svojho vzniku vydáva spolu s Divadelným ústavom novú publikáciu. Kniha s názvom Divadlo Andreja Bagara – 70 je venovaná histórii, významným udalostiam, osobnostiam a inscenáciám divadla.

Reprezentatívna publikácia mapuje históriu DAB od jeho vzniku v roku 1949 až po súčasnosť. Podieľalo sa na nej sedem autorov a viac ako 20 spolupracov­níkov. Kniha má 320 strán a je v nej vyše 500 fotografií.

Zo života divadla

„Prináša množstvo faktografických údajov, ktoré zaujmú odborníkov, ale aj veľa zaujímavostí a dodnes neznámych či nepublikovaných informácií, ktoré budú určite pútavé aj pre širokú verejnosť. Dá sa povedať, že je to unikátny projekt. Pracovalo sa na ňom intenzívne asi rok a pol. Publikácia prináša bohatý fotografický materiál. Okrem známych inscenácií a osobností sú v ňom aj rôzne archívne dokumenty zo života divadla, skeny plagátov, návrhov kostýmov, makiet či fotografie zo stavby novej budovy divadla,“ uviedla spoluautorka publikácie Slavka Civáňová.

V knihe nájdu čitatelia aj zaujímavosti, ktoré doteraz neboli zverejnené, prípadne neboli publikované v súhrnnej podobe. Súčasťou publikácie je napríklad dvojstrana, na ktorej sú logá divadla od vzniku v roku 1949 až po súčasnosť.

Stratená pozvánka

„Čitatelia v nej nájdu aj originálnu pozvánku na otvorenie divadla 20. decembra 1949, ktorú sme objavili v našom archíve. Pozývala na galaprogram pri príležitosti otvorenia divadla, ktorý bol venovaný 70. narodeninám Stalina,“ pripomenula Civáňová.

Uvedenie knihy do života sa bude konať počas slávnostného galavečera v piatok (25. 10.) vo Veľkej sále DAB. „Krstnou mamou bude herečka a niekdajšia riaditeľka DAB Hilda Augustovičová,“ dodala Civáňová.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM