Správy

Čo bude s turistickým vláčikom? Jednou z možností je jeho odkúpenie

Turistický vláčik sa nedostal do dodatku k zmluve o zabezpečovaní MHD v Nitre. Hrozí, že tento rok bude musieť vynechať sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s turistickým vláčikom? Jednou z možností je jeho odkúpenie
9
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto sa vlani pokúšalo nájsť nového poskytovateľa MHD v Nitre, avšak neúspešne. Do verejného obstarávania sa prihlásil jediný uchádzač, spoločnosť Arriva Nitra, ktorej mala zmluva vypršať koncom roka 2019.

Súťaž mesto zrušilo a s dopravcom predĺžila zmluvu, aby bola zabezpečená mestská hromadná doprava.

V dodatku sa však neráta s turistickým vláčikom, ktorý od roku 2018 prevádzkovala spoločnosť Arriva Nitra.

Dodatok môže podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka platiť maximálne 2 roky, teda do konca budúceho roka. Tento rok chce mesto vyhlásiť novú súťaž na dopravcu. Tá sa však bude týkať mestskej hromadnej dopravy.

Čo bude s vláčikom?

Turistický vláčik má pod Zoborom dlhoročnú tradíciu. Prvým bol bielo-modrý expres Petra Lenčéša, ktorý jeho prevádzku zabezpečoval od roku 2006 s finančnou podporou mesta.

V roku 2018 bývalé vedenie oznámilo, že kvôli technickej spôsobilosti nebude ďalej pokračovať v spolupráci s týmto prevádzkovateľom a zmluvu mu nepredĺžilo.

O pár mesiacov nato prišiel do Nitry nový vláčik s novým prevádzkovateľom, Arrivou Nitra. Dopravca mal vtedy vláčik kúpiť od maďarskej firmy za 128-tisíc eur.

Odkúpenie alebo súťaž

Aký turistický vláčik a kedy sa vráti do ulíc Nitry je zatiaľ otázne. Riešenie ostane na pleciach poslancov mestského zastupiteľstva. Potvrdil to aj hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Podľa jeho slov bude na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Nitre predložený materiál, ktorý hovorí o dvoch možnostiach. Jednou z nich je odkúpenie vláčika. Druhou možnosťou je súťaž na prevádzkovateľa tejto služby.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

FOTO: Nový nitriansky turistický vláčik
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM