Rôzne

Chvíľa, ktorej sa nevedeli dočkať: Staré divadlo je späť vo svojich priestoroch!

Obľúbené nitrianske divadlo je po rokoch čakania späť. Návrat oslávi vo veľkom štýle.

Ilustračný obrázok k článku Chvíľa, ktorej sa nevedeli dočkať: Staré divadlo je späť vo svojich priestoroch!
Zdroj: Staré divadlo Karola Spišáka

Rekonštrukcia Starého divadla v Nitre odštartovala koncom roka 2019 a mala trvať iba rok. V januári 2023 Staré divadlo Karola Spišáka informovalo, že sa konečne vracia do svojich priestorov.

„Niektorí z vás si možno pamätajú, ako prišlo divadlo o svoju prvú budovu ešte v 70. rokoch minulého storočia a na dlhých 15 rokov sa z neho v podstate stalo divadlo zájazdové. Hoci sa táto situácia, našťastie, už nezopakovala, predsa len vidíme istú spojitosť s predchádzajúcimi rokmi, počas ktorých prebiehala rekonštrukcia nášho „zákulisia“ a my sme boli nútení opustiť Nitru,“ informovala Nikoleta Hvizd Tužinská, dramaturgička Starého divadla v Nitre.

Náročné obdobie

Divadlo najprv potrápila karanténa a lockdowny. Krátko na to našlo dočasné útočisko v Močenku, kde pripravilo tri inscenácie: Doktor Faust, (Šípková) Ruženka a Luskáčik. Neskôr divadlo pridalo ešte dve hry v priestoroch Domu kultúry v Šali. Ani počas rokov, kedy nemalo vlastné priestory, divadlo nevynechalo niekoľko domácich aj zahraničných festivalov: „Ďakujeme vám, že ste aj v tomto neľahkom období ostali našimi priaznivcami a podporovateľmi!“

Staré divadlo napokon oznámilo skvelú správu. Takmer po troch rokoch je späť vo svojich nitrianskych priestoroch.

Prečítajte si tiež

Diváci sa majú na čo tešiť

„Na tieto chvíle sme sa veľmi tešili, a preto sme si pre vás už od februára pripravili pestrý program. Okrem predstavení inscenácií Dlhý, Široký a Bystrozraký a Danka a Janka sme už naplno začali s takzvaným „oprašovaním“ (teda opätovným skúšaním po dlhšej dobe) inscenácií, ktoré sme nemohli v našich náhradných priestoroch hrať. Prvú z nich – divácky obľúbeného Čarodejníka z krajiny OZ – si v obnovenej premiére môžete prísť pozrieť už 3. marca. Po ňom bude nasledovať historická Trója, obe v réžii Petra Oravca. Okrem obnovených premiér sme si pre vás pripravili staré i nové sprievodné aktivity ako Deň detí, Kuk za kulisy, ale aj nové divadelné workshopy,“ prezradila Nikoleta Hvizd Tužinská.

Od februára budú o dianí v divadle informovať štyria ambasádori, ktorí prinesú zaujímavé reportáže.

„Veríme, že sa aj napriek krátkej pauze čoskoro uvidíme v našom divadle a budete s nami naďalej (či opäť) zdieľať našu radosť z bábkovej tvorby, ktorú vám prinášame už 72 rokov,“ napísala na sociálnej sieti dramaturgička Starého divadla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM