Lucia Lauková Správy Samospráva

Chodci budú naďalej riskovať: Priechod na frekventovanej ulici v Nitre nebude

Denne prechádza medzi Polygonom a Mestským úradom množstvo ľudí, aj napriek tomu, že v blízkosti je svetelný priechod. Takéto skratky môžu ohroziť chodca aj vodičov. Mesto pridanie priechodu pre chodcov nevidí ako riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Chodci budú naďalej riskovať: Priechod na frekventovanej ulici v Nitre nebude
Zdroj: Dnes24.sk

Na Coboriho ulici v Nitre by mal byť vodič o čosi obozretnejší. Domáci situáciu dobre poznajú. Dennodenne pobehujú chodci zo strany Polygonu k Mestskému úradu a opačne. Pre niekoho bežná vec, no predsa len nebezpečná. Ľudia sa bez priechodu pre chodcov spoliehajú na to, že prichádzajúce auto je ďaleko poprípade, že vodič ich vidí.

Situácia je komplikovaná

Situáciu podľa Milana Bartoša, referenta pre dopravné značenie a zvláštne užívanie MK, komplikuje viacero faktorov. Nepopiera, že doprava je tu dosť intenzívna. „Medzi ul. Štefánikova tr. a ul. Damborského, je situácia veľmi komplikovaná. Je tu vjazd a výjazd na parkovisko MsÚ, výjazd z priestoru bytových domov Štefánikova tr. 64–80, vjazd a výjazd do garáže MsÚ a vjazd a výjazd do objektu Polygon. Vozovka má viacej jazdných pruhov a premávka v tomto úseku je dosť intenzívna,“ uviedol Milan Bartoš.

Priechod nie je riešením

Zriadenie priechodu pre chodcov v tomto úseku by podľa jeho slov nepomohlo ani chodcom ani vodičom. „Ak by sa aj napriek uvedeným okolnostiam zriadil v spomínanom úseku priechod pre chodcov, hrozilo by nebezpečenstvo, že pri vytvorení súvislého radu áut v niektorom z jazdných pruhov, by vozidlá stáli tesne pred priechodom, čo by spôsobilo neprehľadnú situáciu pre vodičov jazdiacich vo vedľajšom jazdnom pruhu,“ vysvetlil Milan Bartoš.

„Nepovažujeme zriadenie neriadeného priechodu v úseku ul. Štefánikova tr. – Damborského za riešenie, ktoré by nenarušilo plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky a všetkých jej účastníkov,“ uviedol Milan Bartoš.

Chodci by mali využívať svetelný priechod vzdialený približne 60 metrov od miesta, kde dochádza k najčastejšiemu priechodu ľudí cez ul. Coboriho. „Chodec je v zmysle zákona pri prechádzaní cez cestu povinný prednostne používať priechod pre chodcov,“ pripomína Milan Bartoš.

Prechod cez bývalú tržnicu

Ako uviedol Milan Bartoš v minulosti bolo zriadenie ďalšieho priechodu pre chodcov zamietnuté aj zo strany Okresného dopravného inšpektorátu PZ. „Naviac sa uvažuje o uzatvorení prechodu spojenia autobusovej stanice na ul. Coboriho, cez priestor kde sa plánuje výstavba bytových domov. Preto je predpoklad, že v blízkej budúcnosti sa intenzita chodcov cez túto časť ul. Coboriho výrazne zníži,“ dodal Milan Bartoš.

Prechod cez bývalý objekt tržnice Polygon,tak nebude možné využívať. „Predpokladáme, že ani v budúcnosti toto nebude možné. S ohľadom na uvedené, neuvažujeme v najbližšej dobe o vytvorení nového priechodu pre chodcov na ul. Coboriho a nevidíme dôvod ani pre osadenie spomaľovacieho prahu,“ povedal Milan Bartoš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM