Lucia Lauková Správy

Bývalý študent SPU o situácii v Jakarte: Počet prípadov stúpa alarmujúcim tempom

Študent, ktorý bol pred pár rokmi na výmennom pobyte v Nitre, nám poskytol informácie z prvej ruky. Len pred mesiacom tam potvrdili prvý prípad a už majú viac ako 180 obetí.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý študent SPU o situácii v Jakarte: Počet prípadov stúpa alarmujúcim tempom
25
Galéria
Zdroj: TASR

Ekky žije v Jakarte, v hlavnom a najväčšom meste Indonézie. Pred pár rokmi študoval na SPU v Nitre. Na Slovensko vtedy prišiel kvôli výskumu k svojej diplomovej práci. Jeho študijným zameraním bol Neuromarketing.

Po rokoch sme ho oslovili opäť. V Jakarte pracuje ako ako digitálny marketingový pracovník. Pýtali sme sa ho na aktuálnu situáciu s koronavírusom v jeho meste. Ako prezradil, dianie okolo pandémie denne sleduje.

V Indonézii potvrdili prvé dva prípady začiatkom marca. Alarmujúci je najmä počet obetí koronavírusu a rýchlosť, akou pribúdajú ďalšie. Počet mŕtvych tam vzrástol v priebehu mesiaca už na 181.

Mnohí sa obávajú, že Indonézia sa stane novým epicentrom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 podobne ako čínske mesto Wu-chan alebo Taliansko.

Aká je aktuálna situácia? Pribúda naďalej počet nových pacientov?

Počet sa zvyšuje alarmujúcou rýchlosťou. Denne pribudne viac ako 100 nových prípadov.

Aké prijala krajina opatrenia na zabránenie šíreniu vírusu?

Vláda v súčasnosti zvažuje, či je možné alebo nie je zaviesť blokádu pre mestá, ktoré sú v stave núdze, ako je hlavné mesto Jakarta a ďalšie veľké mestá. Ďalej podniky, ktoré priťahujú masy ľudí, sú nútené zatvoriť. Vyžaduje sa aj práca z domu, aby sa minimalizoval pohyb ľudí. Zatvorené sú aj školy a univerzity. Študentov nabádajú, aby sa zúčastňovali online výučby.

Ako to ovplyvnilo tvoju prácu?

Spoločnosť, v ktorej pracujem, zaviedla prácu na diaľku už dávno, takže pre mňa to taký ťažký prechod nebol. Je však pravdou, že produktivita z času na čas poklesne.

Ako sa zmenil život v meste?

Každý ostáva doma. Snažíme sa komunikovať s priateľmi a rodinou aspoň cez video hovory a sociálne siete. Je to frustrujúce. Viem, musí to tak byť. Iba tak môžeme poraziť nákazu a vidieť počet prípadov klesať.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Koronavírus - Ázia
25
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM