Lucia Lauková Šport

Budú musieť počkať: Nitra, Bystrica aj SZĽH dostanú sľúbené milióny neskôr

Milióny eur na investície potečú do Nitry, Banskej Bystrici i Slovenského zväzu ľadového hokeja neskôr ako mali. Prečítajte si dôvod.

Ilustračný obrázok k článku Budú musieť počkať: Nitra, Bystrica aj SZĽH dostanú sľúbené milióny neskôr
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Daily Mirror

Mestá Banská Bystrica a Nitra, ale aj Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) dostanú prisľúbené financie od vlády neskôr, ako pôvodne mali. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila zmenu uznesenia zo 14. marca, ktorým posunula termín uvoľnenia príspevkov. Namiesto do 30. apríla dostanú peniaze do 31. októbra.

V čom je problém?

Dôvodom je, že podľa zákona o športe môže vláda rozhodnúť o poskytnutí príspevku na národný športový projekt prostredníctvom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR len športovej organizácii zapísanej v registri právnických osôb v športe. „Niektorí prijímatelia finančných prostriedkov nie sú športovými organizáciami podľa zákona o športe, nie je možné týmto subjektom príspevok poskytnúť prostredníctvom kapitoly ministerstva školstva,“ uvádza sa v predkladanom materiáli. Financie preto priamo poukážu určeným prijímateľom.

Rozdelenie príspevkov

Banská Bystrica ako Európske mesto športu 2017 dostane tri milióny eur. V rámci tejto sumy odsúhlasila vláda v marci aj príspevky pre Slovenský zväz biatlonu na rozvoj a dobudovanie infraštruktúry v Národnom biatlonovom centre v Osrblí a pre MBB a. s., na revitalizáciu a prestavbu Zimného štadióna Banská Bystrica.

Investície v Nitre

Nitre, ktorá je nositeľom titulu Európske mesto športu 2018, schválila vláda tiež tri milióny eur na investície v oblasti športu, ako sú napríklad modernizácia zimného štadióna či výstavba novej športovej haly. Dcérskej spoločnosti mesta Nitrianska investičná s. r. o., pridelila financie na modernizáciu futbalového štadióna FC Nitra.

Príprava majstrovstiev sveta

SZĽH získa na organizáciu majstrovstiev sveta v roku 2019 sumu 3,5 milióna eur, pričom z tejto sumy si milión rozdelia Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave a Steel Arena v Košiciach. Investuje sa najmä do ich modernizácie a rekonštrukcie.

Vláda schválila aj zmenu termínu, do ktorého treba pripraviť a uzavrieť zmluvu medzi rezortom školstva a SZĽH a Slovenským zväzom biatlonu z 30. apríla na 30. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM