Správy

Botanická záhrada SPU s novinkou: Vznikla tam rýchliareň jedlých a liečivých húb

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre zriadila v skleníku svojej botanickej záhrady rýchliareň jedlých a liečivých húb.

Ilustračný obrázok k článku Botanická záhrada SPU s novinkou: Vznikla tam rýchliareň jedlých a liečivých húb
Zdroj: TASR/Pavol Remiaš

Nové zariadenie bude slúžiť ako pokusná báza na overovanie laboratórnych výsledkov vedeckovýskumných úloh. Projekt bol financovaný z Grantovej agentúry SPU a prostredníctvom projektu MushROOM.

„Zároveň bude aj experimentálnou učebňou pre študentov všetkých troch stupňov štúdia a poslucháčov univerzity tretieho veku. Z pohľadu mikroklimatických podmienok je rýchliareň počas jari, jesene a zimy určená prioritne na pestovanie hlivy ustricovitej. Počas leta môžeme v priestoroch pestovať napríklad húževnatec jedlý, koralovec ježovitý, lesklokôrovku lesklú a ďalšie teplomilnejšie, farmaceuticky a potravinársky hodnotné druhy jedlých a liečivých húb,“ uviedol Marcel Golian z katedry zeleninárstva fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva.

Podľa jeho slov bude priestor slúžiť aj na výučbu predmetu jedlé a liečivé huby a záhradníctvo. „Zároveň tu budú na svojom výskume pracovať študenti a autori záverečných prác zameraných na technológiu pestovania vybraných druhov húb a na overenie závislosti obsahu bioaktívnych látok v hlive ustricovitej od zloženia pestovateľského substrátu,“ dodal Golian.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac správ z prostredia nitrianskych univerzít

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM