Správy

Ako znížiť plytvanie jedlom? Riešenia budú hľadať aj odborníci z SPU

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre sa zapojila do medzinárodného projektu, ktorého cieľom je zníženie produkcie potravinového odpadu. Okrem slovenských vedcov sa na ňom podieľajú aj odborníci zo Španielska a Dánska.

Ilustračný obrázok k článku Ako znížiť plytvanie jedlom? Riešenia budú hľadať aj odborníci z SPU
Zdroj: pixabay.com

SPU v Nitre ako koordinátor slovenskej časti projektu sa pri snahe znižovať potravinový odpad zameria spoločne s partnermi na chlieb a pečivo. „Naším cieľom bude hľadať najlepšie možnosti prevencie ich plytvania v celom potravinovom reťazci od produkcie cez spracovanie v mlynoch a pekárňach až po distribúciu, obchod, HORECA sektor a domácnosti,“ informovala SPU.

Vedci budú skúmať aj možnosti darovania zvyškov chleba na charitatívne účely do Potravinovej banky Slovenska a po naplnení jej kapacít jeho využitia ako krmivo pre zvieratá či na kompostovanie.

„Model bude zameraný na uprednostňovanie použitia potravinových prebytkov na ľudskú spotrebu. Bude tiež hľadať možnosti, ako ho vrátiť späť do obehu a optimálne využiť. Súčasťou projektu bude aj vytvorenie siete zainteresovaných aktérov. Ambíciou je dosiahnuť pokrok v tejto téme na Slovensku a vytvoriť vzorový model pre ostatné krajiny. Náš model sa bude okrem Slovenska testovať aj v Rakúsku,“ uviedla univerzita.

Podľa vedcov z SPU je téma potravinového odpadu a strát na Slovensku mimoriadne aktuálna. Ako príklad uvádzajú, že ročná produkcia potravinového odpadu v SR predstavuje až 860 000 ton.

„Sme takmer na rovnakej úrovni ako v susednom Maďarsku, ktoré má dvojnásobok populácie SR. Podľa štatistík piatich obchodných reťazcov z roku 2016 sa vyhodilo až 15 000 ton využiteľných potravín v čase, keď na Slovensku žije 670 000 ľudí na hranici chudoby. Až 50 percent potravinového odpadu pochádza z domácností, pričom až deväť percent domácností vyhadzuje potraviny denne, najmä ovocie a zeleninu, chlieb a varené jedlo,“ pripomínajú vedci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM