Lucia Lauková Rôzne Šport

Boris vyhráva nad svojim telom: Napriek postihnutiu žne úspechy v kulturistike

Telo si s ním robí čo chce, no jeho vôla je silnejšia. Borisa od súťažného športovania neodradil ani jeho zdravotný problém. Šport, ktorý si vybral nie je pre každého a po psychickej či fyzickej stránke ho nezvládne hocikto.

Ilustračný obrázok k článku Boris vyhráva nad svojim telom: Napriek postihnutiu žne úspechy v kulturistike
Zdroj: GymMagazine

Boris Benčat oslávi tento rok 47. narodeniny. Narodil sa v Zlatých Moravciach, pochádza z Tesárskych Mlynian. Ako nám prezradil približne 6 rokov žije v Nitre. Jeho postoj k životu je viac než obdivuhodný. Ako sám povedal, telo si sním robí čo chce. No z jeho slov je jasné, že jeho myseľ je oveľa silnejšia.

Napriek zdravotným ťažkostiam sa venuje tomu, čo ho v živote robí šťastným. Športuje, chodí na súťaže v kulturistike, môže sa pochváliť desiatkami úspechov. Trénuje ostatných ľudí vo fitku. V rozhovore nám okrem iného prezradil, že medzi jeho klientelu patria aj doktori.

V akej kategórii súťažíte? Líši sa vaša príprava na súťaž od ostatných súťažiach?

Moja príprava sa v ničom nelíši od bežného súťažiaceho či kulturistu. Robím presne to isté, len to už neťahám do takého extrému. Na prvej súťaži som trénoval posledný mesiac dvojfázovo, k tomu som v noci chodil pol hodinu behať. Nie je možné, aby som uchránil svalovú hmotu pri takej záťaži, pokiaľ nebola vytvorená kategória telesne postihnutí, teda physically challenged, v ktorej súťažím kvôli môjmu zdravotnému problému, a to je generalizovaná dystónia s trasom. To je stav, kedy si moje telo so mnou robí čo chce, myslím pohybovo.

Ako často trénujete? Ako ste sa dostali k cvičeniu?

Trénujem každý deň okrem soboty, kedy mám voľno. Športovať som zažal keď som mal 15 rokov, bolo to karate, rôzne bojové športy. Až v 17. rokoch som našiel po bratovi doma jednu veľkú činku asi 40 kg a dve malé jednoručky. Bolo to prvé leto čo som sa neflákal niekde len tak, ale venoval som sa bezhlavo cvičeniu. Vtedy nebola žiadna dostupná literatúra, proste som hodinu len tak cvičil biceps ešte na slnku, nevedel som ako jesť, piť či regenerovať. Teraz sa len na tom pousmejem, ale malo to svoje čaro.

Ako často chodíte na súťaže?

Súťažím skoro na každej súťaži, ktorá sa koná buď na Slovensku, v Čechách alebo v Maďarsku. Čas ukáže, kam to ešte potiahnem.

Čo obnáša príprava na súťaž?

Príprava na súťaž obnáša boj aj peniaze, pretože všetko si ťahám sám, bez sponzora, trpezlivosť a hlavne to, že človek chce. Čiže 6 až 7-krát denne jesť, 2-krát trénovať, to je o 7.30 a 19.00 h, čo už teraz nerobím. Hlavne to obnáša aj boj sám so sebou.

Nemal doktor voči takémuto silovému cvičeniu nejaké výhrady?

Myslím, že doktorov na Slovensku neriešim. Tu sa podávajú len lieky, od ktorých zostane človek buď malátny alebo závislý. Jediní ľudia, ktorým by som chcel poďakovať sú Doc. Miroslav Brozman tu v Nitre a Prof. Martin Bareš v Brne. Doktorov ja obchádzam, maximálne ich trénujem.

Čo vám prináša cvičenie zo zdravotného hľadiska?

Dokážem posunúť myšlienky niekam inam. Ako u každého, lepšiu pohybovú či kondičnú vitalitu. Pomáha mi to hlavne v životnom štýle. Veľké plus mi dáva a napĺňa to, že môžem pomáhať ľudom či redukovať hmotnosť, alebo im pomôcť priberať. Šport mi dáva slobodu a hlavne to, že sa môžem rovnať každému.

Kedy ste išli na prvú súťaž?

Moja prvá súťaž bola Grand Prix v Komárne 18.10.2014, kde som sa umiestnil na prvom mieste. Som si myslel, že stačilo, ale v potom mi volal promotér v Čechách Tomáš Procházka, či by som sa nemohol zúčastniť na European Championship 25.10.2015 v Kar­lových Varoch. Úsmevné na tom celom je, že ešte večer v piatok som trénoval vo fitku v Nitre a už o 21.30 h som sedel v Nových Zámkoch vo vlaku. V sobotu o 9.00 h som bol v Karlových Varoch. Taxíkom som sa dostal do hotela a o 10.00 h som, už bol na pódiu. Dokonca som túto súťaž aj vyhral, čo si nesmierne cením.

Aký je váš cieľ? Aké úspechy máte za sebou?

Môj ciel je zostať človekom na zemi, lietať som nikdy neskúšal, ani nechcem! Môj ciel je žiť tak ako ja chcem, preto žijem.

Súťažné úspechy Borisa Benčata:

  • 1. miesto Jarná premena muži 39 – 50r. 21.6.2011 (Nitra)
  • 3. miesto Jarná premena absolutka 21.6.2011 (Nitra)
  • 3. miesto Jarná premena muži od 33 – 45r. 21.6.2012 (Nitra)
  • 1. miesto Telesne postihnutí 18.10.2014 Grand Prix Komárno (Komárno – Slovensko)
  • 1. miesto Telesne postihnutí 24.-25.10.2014 INBA European Championship (Karlovy Vary – Česko)
  • 2. miesto Telesne postihnutí 9.5.2015 Medzi­národná súťaž v naturálnej kulturistike dorastu, juniorov a mužov (Zvolen – Slovensko)
  • 2. miesto Telesne postihnutí 23.5.2015 Maj­strovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike mužov, žien a fitness detí (Slovenský Grob – Slovensko)
  • 2. miesto Telesne postihnutí 17.10.2015 Victoria Natural Cup Viničné (Viničné -Slovensko) Najúspešnejších športovcov roka 2015, asociácie naturálnej kulturistiky a fitness – SANK 20.2.2016 Martin
  • 2. miesto Telesne postihnutí 14.5.2016 Iron Gym Cup 2 – kulturistika, vrátane masters a ženské kategórie (figura, Ms.physique), zdravotne postihnutí (Žiar nad Hronom – Slovensko)
  • 1. miesto Telesne postihnutí 21.5.2016 Med­zinárodné MSR v naturálnej kulturistike a fitness (Kolárovo – Slovensko)
  • 3. miesto Telesne postihnutí 10–11.6.2016 2016­. INBA/PNBA- WORLD CHAMPIONSHIPS- HUNGARY in natural Bodybuilding and Fitness
  • 2. miesto Telesne postihnutí 8.10.2016. INBA natural Magyar Grand Prix Komárom
ROZHOVOR: Boris sa súťažne venuje kulturistike, za doktormi nebehá, práve naopak
3
Galéria
Zdroj: GymMagazine
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM