Nikoleta Kováčová Kultúra

Blíži sa NITRA, MILÁ NITRA: Čakajú nás 3 DNI bohatého PROGRAMU

Už o pár dní ožije mesto pod Zoborom obľúbenými Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa NITRA, MILÁ NITRA: Čakajú nás 3 DNI bohatého PROGRAMU
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj , Rastislav Búgel

Od piatku to bude v Nitre žiť. Podujatie Nitra, milá Nitra ponúka jeho návštevníkom skutočne rôznorodý a bohatý program. Kompletný s presnými časovými údajmi, aj s miestami konania jednotlivých aktivít, ho nájdete na stránke Mesta Nitra, ktoré slávnosti organizuje.

Púť, jarmok aj otvorený hrad

Tradičnou súčasťou podujatia je Cyrilo-metodská národná púť. Príchod solúnskych bratov na naše územie sa bude pripomínať na slávnostnej omši v piatok 5. júla o 10:00 hod. na Svätoplukovom námestí.

V piatok o 10:00 otvorí svoje brány Nitriansky hrad. Len raz do roka môže verejnosť vstúpiť aj do vzácnych priestorov Biskupského paláca.

Pestrá paleta remeselníkov a ich výrobkov bude lákať na námestie a pešiu zónu počas celých troch dní slávností. Obľúbený jarmok sa začína v piatok na pravé poludnie.

Verejnosti sa otvorí aj areál Archeologického ústavu SAV na Martinskom vrchu. V sobotu od 10.00 – 16.00 sú pripravené aj komentované prehliadky so sprievodcom.

Prehliadky nitrianskych zákutí

V sobotu v rámci Putovania po Cyrilo-metodskej ceste bude možná aj prehliadka Zoborského kláštora v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada. Areál.

Zvedavci si v nedeľu od 10:00 h môžu prezrieť aj budovu bývalej nitrianskej Všeobecnej banky, v ktorej dnes sídli bod K.7. Určite si nenechajte ujsť vstup do trezora.

Zdroj: Mesto Nitra

Bohatý program tradičného podujatia, ktorým si tento rok pripomíname 1161. výročie príchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu a 1155. výročie úmrtia Konštantína Filozofa sa nezaobíde bez kultúrnej časti.

Hviezdy na pódiu

Večerný program na hlavnom pódiu na Svätoplukovom námestí bude mať v piatok pod palcom Slovenský komorný orchester a Slovenský filharmonický zbor.

V sobotu sa fanúšikovia divadla zabavia pri Galaprograme k 75. výročiu vzniku Divadla Andreja Bagara v Nitre. Od 21.00 hod. členov umeleckého súboru DAB-ka na pódiu vystrieda Marián Čekovský a Barbora Piešová.

Slávnosti Nitra, milá Nitra svojím reprezentačným programom v nedeľu o 20. hodine uzatvorí umelecký súbor Lúčnica.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM