Lucia Lauková Správy

Bikesharing aj pre Klokočinu a Zobor: Pribudnúť by mohli elektrické bicykle

Víťaz novej obchodnej súťaže na bikesharing by mal do mesta priniesť minimálne sto bicyklov. Od nového systému očakáva mesto aj elektrobicykle.

Ilustračný obrázok k článku Bikesharing aj pre Klokočinu a Zobor: Pribudnúť by mohli elektrické bicykle
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto avizovalo obchodnú súťaž na projekt zdieľaných bicyklov ešte v lete minulého roka. K vypísaniu súťaže nakoniec pristúpilo v roku 2020.

Hlavným dôvodom je podľa radnice zle postavená zmluva medzi Arrivou a mestom z roku 2017. Nezhody nastali ešte v roku 2019. Prevádzko­vateľ vtedy odmietol spustiť sezónu bez zaplatenia požadovanej dotácie.

Problémom mala byť práve zmluva. Poslanci nakoniec odklepli Arrive dotáciu 115-tisíc eur a v júni 2019 sa bicykle vrátili do ulíc. „Nové vedenie mesta sa rozhodlo obstarať nový systém zdieľaných bicyklov, ktorý by mal zahŕňať aj e-mobilitu, teda napríklad elektrobicykle,“ uvádza Henrich Varga poradca pre komunikáciu.

Aj do kopca

Mesto podľa jeho slov chce uspokojiť nároky obyvateľov v kopcovitých častiach mesta. “Vychádzame v ústrety ľuďom žijúcim na Zobore, Klokočine, Čermáni a v ďalších náročnejšie dostupných lokalitách. Chceme, aby aj oni mali možnosť plnohodnotne využívať zdieľané bicykle,” hovorí primátor mesta Marek Hattas.   

Poradca pre komunikáciu označil za dôvod vyhlásenia súťaže aj spomínané nejasne nastavené podmienky pôvodnej zmluvy. „Kvôli zlej zmluve minulý rok hrozilo, že bikesharing nebude vôbec spustený, napokon bicykle verejnosti slúžili s oneskorením, od júna. Tomu by sa malo po novom predísť,“ myslí si Henrich Varga.

“Chceme mať jasne a transparentne nastavené pravidlá, aby sme vedeli kedy, za koľko a ako dlho budeme mať bicykle v prevádzke. Verím, že sa nám do súťaže prihlási čo najviac záujemcov a nový bikesharing v Nitre spustíme ešte pred letom,” dodáva primátor Hattas.  

Termín spustenia

  Úspešný uchádzač by mal podľa radnice do Nitry priviesť minimálne 100 kusov bicyklov, vzniknúť by malo najmenej sedem staníc alebo takzvané freefloatové riešenie, ktoré nevyžaduje pevnú stanicu alebo stanovisko. S novým systémom ráta mesto ešte tento rok.

„Predpokladaný termín spustenia nového bikesharingu v Nitre je 1. 6. 2020 pre bicykle a 1. 9. 2020 pre e-mobilitu,“ hovorí poradca pre komunikáciu Henrich Varga.

  Mesto chce vybudovať komplexný systém bikesharingu, ktorý bude poskytovať služby vypožičania bicyklov a inej formy alternatívnej dopravy pre obyvateľov, návštevníkov a občanov dochádzajúcich do Nitry. Systém má podľa radnice zabezpečiť možnosť vypožičať si bicykel alebo iný druh dopravného prostriedku ako napríklad e-bicykel, e-skúter či e-kolobežku.   

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Bikesharing v Nitre
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM