Lucia Lauková Samospráva

Arriva podpísala zmluvu s NSK o zabezpečení prímestskej dopravy: Plánuje zmodernizovať autobusy

Nitriansky samosprávny kraj podpísal zmluvu s dopravnou spoločnsťou Arriva. Na základe tejto zmluvy plánuje dopravná spoločnosť významné zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Arriva podpísala zmluvu s NSK o zabezpečení prímestskej dopravy: Plánuje zmodernizovať autobusy
Zdroj: TASR

Bude WiFi aj klíma

Spoločnosť Arriva a Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podpísali zmluvu, na základe ktorej bude Arriva zabezpečovať dopravu cestujúcich vo všetkých siedmich okresoch NSK. Zmluva medzi NSK a spoločnosťou ARRIVA je platná od dnešného dňa a účinná od 1. marca tohto roka. Spoločnosť sa zaviazala, že v priebehu najbližších desiatich rokov zmodernizuje autobusy, vybaví ich klimatizáciou a WiFi pripojením, zníži ich vek a zvýši počet nízkopodlažných autobusov.

Modernizácia vozového parku

„Prímestskú dopravu v Nitre prevádzkujeme už vyše 20 rokov. Uvedomujeme si, že jedinou možnosťou, ako môže verejná doprava konkurovať individuálnej doprave, je jej bezpečnosť, dochvíľnosť a pohodlnosť. Aj preto budeme intenzívne pracovať na rozvoji verejnej dopravy v nitrianskom regióne, kde významne zmodernizujeme vozový park a prispejeme tak k zvýšeniu kvality cestovania. Zároveň máme s objednávateľom služieb verejnej dopravy dohodnuté rozvojové programy a ďalšie skvalitňovanie služieb pre cestujúcich,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku.

Elektronické tabule

V elektronickej dražbe, ktorú organizoval NSK, ponúkla Arriva o takmer 30 miliónov eur nižšiu cenu, než bola pôvodná hodnota zákazky. Spoločnosť dostane za 10 rokov od NSK 304 miliónov eur. Firma sa zaviazala, že zdvojnásobí počet nízkopodlažných autobusov, zavedie do autobusov WiFi a klimatizáciu. „V novej zmluve sme sa zaviazali, že 60 % autobusov bude vybavených elektronickými tabuľami, vďaka ktorým cestujúci získajú prehľad o priebehu ich cesty. Takmer 60 % autobusov bude mať WiFi, 54 % vozidiel bude klimatizovaných a ich priemerný vek klesne pod osem rokov,“ skonštatoval Ivan.

Spoločnosť Arriva poskytuje služby mestskej, prímestskej a diaľkovej autobusovej dopravy v Nitrianskom, Košickom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Vodiči spoločnosti najazdili v minulom roku 72 miliónov kilometrov a odviezli 80 miliónov cestujúcich. Arriva zamestnáva na Slovensku takmer 2400 ľudí.

Môže vás zaujímať:

Arriva získala zákazku za vyše 300 miliónov: Bude zabezpečovať prímestskú dopravu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM