Lucia Lauková Správy

Areál zoborských kasární otvorí brány: Konať sa bude komentovaná prehliadka

Mesto uvažuje nad rozvojom parku v areáli bývalých kasární. Spustilo dotazník a pripravuje aj komentovanú prehliadku areálu.

Ilustračný obrázok k článku Areál zoborských kasární otvorí brány: Konať sa bude komentovaná prehliadka
Zdroj: Marek Hattas - primátor Nitry

Mesto Nitra spustilo počas tohto týždňa informatívny dotazník pre obyvateľov mesta, ktorým zisťuje ich názor na budúce využitie areálu bývalých kasární pod Zoborom. Pamiatkovo chránený areál chce radnica zaradiť medzi verejne prístupné parkové plochy, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Cieľom dotazníka je premýšľať o budúcom charaktere a využití miesta spoločne. „Park v kasárňach vnímame ako významnú zelenú plochu s obrovským rekreačným potenciálom pre obyvateľov najmä mestskej časti Zobor, ale aj ako environmentálne a historicky dôležité územie, dlhé dekády uzavreté pred verejnosťou,“ povedal vedúci odboru životného prostredia na nitrianskej radnici Štefan Lančarič.

Prečítajte si tiež

Komentovaná prehliadka

Okrem prieskumu sa môžete zúčastniť aj komentovanej prehliadky areálu. Tá sa bude konať 4. augusta o 18.0 hodine. Stretnutie bude dolnej hlavnej bráne. Informoval o tom Spolka, kolektív odborníčok v oblasti architektúry a sociológie.

„Sprevádzať bude Peter Michalík, ktorý nás oboznámi s históriou areálu. Zároveň budú zamestnanci mestského úradu zbierať vaše podnety,“ dodalo mesto v pozvánke na podujatie.

Škôlka aj Kreatívne centrum

Areál sa obyvateľom otvoril pred dvoma rokmi, mesto v ňom otvorilo novú materskú školu s kapacitou pre 144 detí. Ďalším zámerom radnice je aj zriadenie Kreatívneho centra Nitra. Mesto však nie je jediným vlastníkom nehnuteľností, s vlastníkmi diskutuje o zámeroch v tomto území. Ďalší vlastník, biskupstvo, chce v areáli bývalých kasární vytvoriť školu.

Prieskum je súčasťou dlhodobého zámeru mesta, ktorým nitrianska samospráva smeruje k prepojenému a koncepčnému uvažovaniu o rozvoji danej lokality, skonštatoval Holúbek. Pri tvorbe budúcnosti parku spolupracuje samospráva s občianskym združením Spolka, združujúcim odborníčky na architektúru, urbanizmus a zapájanie ľudí do tvorby miest.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM