Správy

Areál Zoborského kláštora je opäť otvorený: Vedie k nemu nový turistický chodník

Návštevníci majú od júla brány do areálu Zoborského kláštora otvorené. K zrúcanine ich privedie nový značený turistický chodník.

Ilustračný obrázok k článku Areál Zoborského kláštora je opäť otvorený: Vedie k nemu nový turistický chodník
14
Galéria
Zdroj: Ján Kratochvíl

Zoborský kláštor v areáli Špecializovanej nemocnice sv. Svorada Zobor sa počas posledných rokov stal novou turistickou lokalitou.

V areáli sa nachádza hlavná kláštorná budova, ktorá v súčasnosti slúži ako liečebný ústav. „Bola postavená v rokoch 1692 – 1695 v barokovom štýle na mieste pôvodného stredovekého kláštora sv. Hypolita, ktorého počiatky siahajú do 9. storočia. Je národnou kultúrnou pamiatkou,“ uvádza Turistické informačné centrum v Nitre.

Bohatú minulosť tohto miesta pripomínajú aj ruiny kláštorného Kostola sv. Jozefa, ktoré sú taktiež národnou kultúrnou pamiatkou.

Nový chodník pre turistov

Návštevníci sa k miestu dostanú aj po novom turistickom chodníku. O značenie sa postarali členovia Klubu slovenských turistov. Informuje o tom Zoborský skrášľovací spolok na sociálnej sieti.

Chodník vedie z rázcestia Svoradovho prameňa. „Sledujte modré značenie, turistickú značku so symbolom k zrúcanine, ktorá vás privedie do areálu. Možný prístup je aj od rázcestia na parkovisku pred nemocnicou, odkiaľ žltá značka vedie do mesta. Náučný chodník, žltá značka a následne žlté značenie so symbolom k zrúcanine odbočuje ku kláštoru,“ informuje Zoborský skrášľovací spolok.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zoborský kláštor
14
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM