Lucia Lauková Rôzne

Archívne VIDEO z Dožinkových slávností: Sprievod prechádzal ulicami Nitry takmer 6 hodín!

Dožinky bývali aj v našom meste veľkou slávnosťou. Dôkazom toho je aj video z roku 1974, ktoré zachytáva atmosféru a veľkoleposť osláv.

Ilustračný obrázok k článku Archívne VIDEO z Dožinkových slávností: Sprievod prechádzal ulicami Nitry takmer 6 hodín!
Zdroj: YouTube.com

Video zvečnilo časy spred 42 rokov v Nitre, kedy sa konali 9. celoslovenské dožinky. Ako sa uvádza vo videu, slávnosti boli zároveň vyvrcholením osláv 25. výročia socialistického poľnohospodárstva. Na dožinkách v čase komunizmu nechýbala stranícka delegácia na čele s Gustávom Husákom.

Sprievod v uliciach mesta

Slávnosti neostávali len v priestoroch Agrokomplexu. Ulicami Nitry prechádzal slávnostný sprievod takmer 6 hodín. Ako sa uvádza vo videu, manifestačný sprievod uzatvárala kolóna 120 alegorických vo­zov.

Nechýbal kultúrny program.Tancovalo a zabávalo sa celé mesto. Svojou návštevou poctil dožinky v Nitre aj spevák Karel Gott. Dokazuje to záber, na ktorom český slávik rozdáva svojim fanúšikom podpisy.

Tradícia stále trvá

Dožinkové slávnosti boli v minulosti veľkou udalosťou. Označované boli aj ako socialistický sviatok, so zreteľom na ľudskú prácu. Ich história vzniku však siaha ešte do predkresťanských čias. Podľa tradícií sa oslavujú doteraz aj pod Zoborom. Tento rok sa budú konať Chrenovské stánky a Dožinkové slávnosti 2016 v dňoch 19. až 21. augusta 2016 v priestoroch výstaviska Agrokomplex.

Foto: ilustračné

VIDEO z Dožinkových slávností: Sprievod prechádzal ulicami Nitry takmer 6 hodín
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM