Lucia Lauková Rôzne

ARCHÍVNE FOTO: História nitrianskeho piva Corgoň sa začala písať pred 120 rokmi!

Nitriansku pivovarnícku a sladovnícku akciovú spoločnosť otvorili v roku 1896. Hneď prvá ochutnávka dokázala odborníkom, že tento zlatý mok uvarený pod Zoborom patrí k tým najlepším.

Ilustračný obrázok k článku ARCHÍVNE FOTO: História nitrianskeho piva Corgoň sa začala písať pred 120 rokmi!
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Nitrianska pivovarnícka a sladovnícka akciová spoločnosť bola založená ešte v časoch, keď Rakúsko-Uhorsku vládol cisár František Jozef I. Akciovú spoločnosť na výrobu piva založili po dvojročných úvahách 4. novembra 1894 vo Viedni. Na čele týchto snáh bol nitriansky hlavný župan Viliam Thuróczy, kráľovský verejný notár Koloman Pongrácz a majiteľ pivovaru v Starom Plzenci Karol Wolf. „Cieľom bolo vyrábať pivo pre celé severozápadné územie bývalého Uhorska, ktoré by bolo určené aj na vývoz. Dostalo názov „SALON SOR““ uvádza sa na webe pivovaru Corgoň.

Patrilo k najlepším

Výroba prvej várky sladu začala v januári 1896. „Prvá ochutnávka sa konala v apríli a odborníci sa zhodli, že to bolo jedno z najlepších pív v monarchii,“ uvádza web. „Slávnostné otvorenie nášho pivovaru sa uskutočnilo 31. mája a hneď sa dostavili aj prvé úspechy,“ uvádza sa na webe. Vysoký dopyt po pive z nitrianskeho pivovaru bol toho dôkazom a odhadovaná kapacita 20 000 hl piva ročne sa musela zvýšiť až na 40 000 hl.

Pivo malo veľký úspech

Za prvých osem mesiacov predali 12 482 hl piva, z toho 7 512 hl ležiakového. Hneď v prvý deň kúpil lekárnik Eduard Metzger 16 sudov piva, ktoré čapoval pri slávnostnom otvorení ním zriadeného parku okolo zoborskej kaplnky.„Už prvé objednávky krčmárov naznačovali, že ho budú piť nielen v Nitrianskej, ale aj Tekovskej a Trenčianskej župe,“ uvádza sa na FB profile Klubu priateľov starej Nitry.

Zrodil sa Corgoň

Za 1. Československej republiky pivovar rozšíril sortiment o výrobu špeciálnych pív, ako Rekord 12% Exquisit 12 %. Neskôr Československá Perla 14 % a pivo Porter 16 %. Podnik sa ocitol v ekonomických problémoch a 19. júna 1926 dočasne zanikol. Výroba sa opäť spustila v roku 1953. V roku 1988 vznikla úplne nová značka piva, Corgoň pôvodne 14% ležiak. Pivovar sa nevyhol privatizácii a dostal nové meno Karšay. V roku 1997 vstúpila do podniku spoločnosť Heineken a po viac ako 100 rokoch presťahovali v roku 2004 výrobu z Nitry do Hurbanova. V roku 2016 prešlo od otvorenia Pivovarníckej a sladovníckej akciovej spoločnosti v Nitre 120 rokov.

ARCHÍVNE FOTO: História nitrianskeho piva Corgoň sa začala písať pred 120 rokmi!
8
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Pozrite si historické fotografie nitrianskeho pivovaru, v priloženej galérii!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM