Správy

Alergici nemajú na ružiach ustlané: V Nitre ich trápi hlavne peľ ambrózie

Peľová sezóna paliny prechádza vrcholom. Svoje o tom vedia aj alergici v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Alergici nemajú na ružiach ustlané: V Nitre ich trápi hlavne peľ ambrózie
Zdroj: pixabay.com

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ silných alergénov paliny a ambrózie. Kým peľová sezóna paliny prechádza svojím vrcholom, peľová sezóna ambrózie sa naplno rozbehla len v uplynulých dňoch. V stredu o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Čo ich trápi v Nitre?

„Najvyššie koncentrácie peľu paliny zachytila monitorovacia stanica v Bratislave a v Košiciach. Najvyšší záchyt peľu ambrózie zaznamenala monitorovacia stanica v Bratislave, Košiciach, Nitre a v Trnave,“ priblížila Lafférsová.

Ako dodala, v ovzduší sa vyskytoval aj peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy, peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval len nízke, alergologicky nevýznamné denné hladiny.

Prečítajte si tiež

Peľ burín bol v uplynulom období zastúpený najmä peľom skorocelu, štiavu a mrlíka. V ovzduší sa tiež vyskytoval peľ chmeľu astrovitých a mrkvovitých. „Spóry húb boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária. Ich denné hladiny výrazne ovplyvňovala búrková činnosť, ale napriek tomu dosahovali pomerne vysoké denné koncentrácie na celom území,“ uviedla Lafférsová.

Neradujte sa vopred

Kým peľová sezóna paliny prechádza svojím vrcholom, najsilnejším a najpočetnejším alergénom sa v najbližšom období stane invazívna ambrózia.

„Predpokladáme nárast denných koncentrácií peľu inváznej ambrózie, ktorá by mala dosiahnuť svoj prvý vrchol tohoročnej peľovej sezóny,“ skonštatovala Lafférsová s tým, že až do neskorej jesene sa v ovzduší bude v nižších koncentráciách vyskytovať aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM