Lucia Lauková Šport Futbal

Aký bude osud FC Nitra? Klubu ostali pôžičky vo výške 700-tisíc eur

Bývalí akcionári zanechali v klube FC Nitra pôžičky vo výške 700-tisíc eur. Mesto v spolupráci s rozhodujúcim akcionárom hľadá riešenia, ako klubu pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Aký bude osud FC Nitra? Klubu ostali pôžičky vo výške 700-tisíc eur
Foto: Rastislav Búgel

Tému akcionárske vzťahy v klube FC Nitra otvoril v utorok na mimoriadnom zastupiteľstve poslanec mestského zastupiteľstva Peter Oremus v súvislosti s úverom, ktorý si vezme Nitrianska investičná na rekonštrukciu futbalového štadióna. „Bolo by podľa mňa načase riešiť akcionárske vzťahy v rámci FC Nitra a.s.. Pretože budeme mať pekný štadión, dúfajme že sa k tomu dopracujeme, ale treba tam aj ponúknuť naozaj pekný futbal. Len naozaj prehnaný optimista si môže myslieť že sa nám podarí v blízkej dobe vrátiť do 1. ligy a hrať atraktívny futbal. Vidieť, že akciová spoločnosť má nejakú koncepciu a víziu dlhodobú,“ povedal Peter Oremus.

Predaj akcií klubu

Pred pár rokmi obletela verejnosť aj informácia o predaji akcií klubu FC Nitra za 1 euro. Potvrdil to aj primátor Nitry, Jozef Dvonč, ktorý upresnil, že časť akcionárov, akciovej spoločnosti FC Nitra sa zhruba pred 3 rokmi vzdalo a verejne vyhlásilo, že odovzdá svoje akcie za 1 euro. „Oni ich v podstate neodovzdali len ich previedli na jedno meno, nie je asi dôležité teraz povedať to meno,“ povedal primátor Jozef Dvonč.

Ako dodal primátor, nejde o poslanca a nie je to osoba z Nitry. „V rukách jednej osoby je asi 58 % akcií a zbytok majú dvaja, jeden z nich v správnej rade futbalového klubu – je to Valenta, a druhý je Vikor. Potom sú tam ešte drobní akcionári,“ doplnil Jozef Dvonč.

Problémom sú pôžičky

Zaťažujúcim problémom pre súčasné zloženie akciovej spoločnosti sú však pôžičky klubu.„Pôžičky do klubu zo strany bývalých akcionárov predstavujú asi 700-tisíc eur,“ prezradil primátor mesta.

Podľa slov primátora je práve toto dôvod prečo sa nikto nechytá na to, aby jednak viedol futbalový klub a ešte popritom aj splácal bývalým akcionárom pôžičky. „Ja som sa stretol s rozhodujúcim akcionárom asi 10 dní dozadu, dohodli sme sa, že v priebehu dvoch týždňov vypracujeme jeden model, kde by sme tieto pôžičky previedli do 5-ročného reklamného vzťahu, to znamená, že 5 rokov by FC Nitra za túto sumu reklamovalo. FC Nitra by sa dostalo do inej situácie z hľadiska účtovníctva a stáva sa úplne iným subjektom z hľadiska spolupráce,“ uviedol Jozef Dvonč, primátor Nitry.

Odovzdanie akcií mestu

Vedenie mesta vidí niekoľko možností riešenia vzniknutej situácie. Podľa slov Jozefa Dvonča je jednou z možností vstup partnera do klubu FC Nitra. „Druhá možnosť je že akcie sa prevedú na mesto. Štyria akcionári z piatich nemajú problém s odovzdaním akcií. Neviem sa zodpovedne vyjadriť k akcionárovi p. Vikorovi, ktorý aj na zasadnutí nechcel, vtedy to aj deklaroval, že neprevedie akcie, že on si počká ako sa vyvinie situácia v klube. Tam môže byť obava, že dáme do poriadku klub aj štadión a niekto sa prihlási, že ja som tu akcionár, a chcem sa podieľať na riadení klubu. Toto sú veci, ktoré chceme doriešiť,“ doplnil na záver primátor Jozef Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM