Lucia Lauková Správy

Ako vyzeral Rímsky vojenský tábor? Vzácna pamiatka na juhu Slovenska čoskoro ožije

V areáli unikátnej historickej pamiatky testovali novú aplikáciu. Návštevníkom ukáže, ako kedysi vyzeral Rímsky vojenský tábor.

Ilustračný obrázok k článku Ako vyzeral Rímsky vojenský tábor? Vzácna pamiatka na juhu Slovenska čoskoro ožije
10
Galéria

Rímsky vojenský tábor v Iži je vzácnou pamiatkou, ktorá je zapísaná aj na zozname pamiatok UNESCO. Bol to jeden z najrozsiahlejších stavebných komplexov Rimanov v Barbariku, na sever od Dunaja. V súčasnosti ho pripomínajú zvyšky kamenného opevnenia.

„Tábor s rozlohou viac ako 3 ha sa nachádza priamo na brehu Dunaja pri medzinárodnej cyklotrase Eurovelo 6. Za mocnými kamennými hradbami stáli kasárenské baraky, stajne, sklady, štábna budova aj kúpele,“ priblížila krajská organizácia cestovného ruchu.

Prečítajte si tiež

Testujú aplikáciu

Ako kedysi obrovský komplex vyzeral, priblíži mobilná aplikácia. Návštevníci si podobu jedinečnej pamiatky budú môcť lepšie predstaviť vďaka virtuálnej realite.

„Aplikácia vás pomocou QR kódov, ktoré sme rozmiestnili v tábore, prenesie do dôb Rimanov. Budete môcť presne vidieť, ako starodávny rímsky tábor vyzeral kedysi, so všetkými jeho stavbami, stajňami, koňmi a vojakmi, priamo vo vašom mobile! Kastel je zobrazený tak realisticky, až budete mať pocit, že ste sa ocitli v minulosti,“ prezradila krajská organizácia cestovného ruchu.

Spustenie aplikácie je plánované na jar.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Nová aplikácia ukáže, ako vyzeral starodávny rímsky tábor
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM