Správy

Ako by mohol vyzerať najstarší nitriansky park? Mesto predstavilo VIZUALIZÁCIE

Mesto pripravuje revitalizáciu Starého parku v Nitre. Plánuje zmeny za milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Ako by mohol vyzerať najstarší nitriansky park? Mesto predstavilo VIZUALIZÁCIE
14
Galéria
Zdroj: Ateliér Krejčiříkovi, s.r.o.

Obnova Starého parku v Nitre je jedným z piatich projektov, s ktorými sa mesto uchádza o nenávratný finančný príspevok. Na revitalizáciu parku žiada mesto 6 057 900,36 eur.

V parku by mohli pribudnúť nové miesta na oddych, kaviarne, piváreň, nová obora pre zvieratá, detské ihrisko či vyhliadkové móla pri jazere.

Premena Žabej fontány

Projekt je rozdelený na štyri etapy. Obnova by sa začala v okolí Žabej fontány, ktorá tiež prejde modernizáciou. Ikonické žabky ale ostanú zachované. Pribudnúť by mali nové chodníky, drevené lehátka či kvetinové záhony.

Neďaleko Žabej fontány by mohol vyrásť nový stánok s občerstvením a veľkou spevnenou plochou pre posedenie pod korunami stromov.

Nový výbeh pre zvieratá

Zásadnejšie zmeny by mala priniesť tretia etapa, v ktorej je navrhnuté presťahovanie obory pre zvieratá. Na jej mieste by malo vyrásť nové detské ihrisko.

Pri projektovaní ihriska sa architekti inšpirovali dominantami Nitry, Nitrianskym hradom a Zoborom. „Spolu s riekou Nitrou tvoria typickú kompozíciu, ktorá sa prepisuje do pôdorysu ihriska. A tak vznikol zmenšený svet obrov – dve veľké herné veže (Nitriansky hrad a Zobor) medzi nimi čaká nástraha v podobe divokej rieky so zradnými mostíkmi a pohybujúcimi sa kameňmi (trampolíny),“ stojí v popise projektu.

Vzniknúť tu má aj workoutové ihrisko s prvkami pre seniorov.

Zvieratá nájdu útočisko v západnej časti parku pri jazere, kde má vyrásť nová obora.

Posledná etapa projektu sa zameriava na využitie lúky, ktorá by mohla slúžiť na pikniky aj kultúrne podujatia. „Súčasti lúky sú grillpointy s verejnými miestami na opekanie a posedením. Neďaleko sú situované toalety,“ uvádza sa v projekte.

V blízkosti má vzniknúť kaviareň a dve detské ihriská. „Za kaviarňou pri jazere je navrhnuté mólo s lavičkou. Na protiľahlom brehu sa nachádza vyhliadka. Promenáda pri jazere ponesie historický charakter,“ stojí v projekte.

Prečítajte si tiež

Financovanie obnovy parku

Mesto podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) na obnovu Starého parku ešte v júli 2021 v rámci výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

„Žiaľ, vyhodnocovanie žiadostí o NFP trvá neúnosne dlho a dodnes nemáme výsledok našej žiadosti,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Medzičasom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI) vyhlásilo výzvu na zeleň v rámci balíka REACT, do ktorej sa zapojila aj Nitra.

„Keďže termín podania žiadostí je 1. 3. 2022, tak sme predložili na schválenie spolufinancovanie, v prípade ak by projekt starého parku cez IROP nebol podporený. Vo februári nie je plánované riadne mestské zastupiteľstvo, a teda by sme nevedeli reagovať na danú výzvu bez uznesenia,“ vysvetlil hovorca mesta.

Projekt je podľa hovorcu teraz v procese odborného hodnotenia. „Čakáme na výsledok. Všetky projekty v rámci Slovenska musia byť odborne ohodnotené a následne bude MIRRI informovať,“ dodal hovorca mesta.

Vizualizácie k obnove parku nájdete v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Vizualizácie Mestského parku v Nitre
14
Galéria
Zdroj: Ateliér Krejčiříkovi, s.r.o.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM