Správy

Proti obrannej zmluve s USA sa postavil aj poslanec Nitry: Padli aj ostré urážky

Poslanec Oremus navrhol mestu, aby poslalo Národnej rade SR odmietavé stanovisko voči prijatiu obrannej dohody s USA. Ako hlasovalo mestské zastupiteľstvo?

Ilustračný obrázok k článku Proti obrannej zmluve s USA sa postavil aj poslanec Nitry: Padli aj ostré urážky
Zdroj: TASR

Tému obrannej dohody s USA otvoril na januárovom mestskom zastupiteľstve v Nitre poslanec Peter Oremus. Navrhol, aby mesto Nitra poslalo Národnej rade SR nesúhlasné stanovisko s návrhom obrannej dohody s USA.

V uznesení, ktoré predložil, tiež žiadal poslancov Národnej rady SR „o odmietnutie Návrhu dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou USA ako celku“.

Podľa poslancových slov sú v dohode „mnohé články, ktoré ovplyvňujú aj život samospráv a občanov, ktorých poslanci zastupujú“.

„Konkrétne článok 3, odsek 3, ktorý hovorí o tom, že nielen letisko Kuchyňa a letisko Sliač budú môcť využívať ozbrojené sily Spojených štátov amerických, ale Slovensko na požiadanie poskytne aj ďalšie územia a zariadenia,“ povedal poslanec Peter Oremus.

Letisko v Janíkovciach

Na návrh poslanca reagoval aj viceprimátor Nitry Daniel Balko, ktorý sa domnieva, že snaha poslanca Oremusa zrejme vychádza z jeho „politického zadania“. Poslanec Oremus to poprel.

„Ja nemám žiadny politický pokyn. Ja som nezávislý. Rok som bol členom Národnej Koalície,“ povedal poslanec Oremus, s tým, že citoval len veci, ktoré sa týkajú samosprávy a občanov v našom meste, v našom kraji.

„To znamená, že keď sa americká armáda rozhodne, že chce Janíkovské letisko, Slovensko to musí zabezpečiť,“ tvrdí poslanec Oremus.

Výmena názorov

Oremusov návrh nenechal chladným ani primátora mesta Mareka Hattasa, ktorý podľa jeho slov nie je prekvapený z postoja poslanca.

„Pán poslanec, vieme, kandidovali ste aj do Národnej rady na kandidátke ĽSNS, takže tam to politické zafarbenie je jednoznačné,“ odkázal poslancovi primátor Marek Hattas.

„Vy ma nemôžte uraziť pán Hattas, na to by ste museli najskôr školu dokončiť a mať nejaké praktické skúsenosti, aby ste sa mohli pustiť do debaty,“ reagoval poslanec Oremus.

Prečítajte si tiež

Vážnejší problém

Viceprimátor Daniel Balko upozornil na podľa neho vážnejší problém ako je samotná zmluva. „Verím, že všetci, ktorí sledujú medzinárodnú politiku si uvedomujú, že to, čo najviac rezonuje už nie je táto zmluva, ale to čo sa deje na východnej hranici. Je to opätovne veľmi nešťastná situácia, ktorá naozaj zatiaľ nebola nikdy tak blízko vojny ako bola posledne v Juhoslávii. Hovoríme o rusko-ukrajinskej hranici,“ uviedol viceprimátor Daniel Balko.

„Ak chceme nejakým spôsobom pristúpiť k upokojeniu svetových vzťahov, tak skôr by sme mali prijať uznesenie, že súcitíme s Ukrajinou a dúfame, že sa tam nič zlé nestane,“ myslí si viceprimátor Daniel Balko, ktorý dodal, že posúdenie zmluvy by malo byť ponechané na Ústavný súd.

Výsledok hlasovania

O tom, či mesto odmietavé stanovisko voči obrannej dohode s USA schváli alebo nie, rozhodli poslanci. Za odsúhlasenie stanoviska, ktoré navrhol poslanec Oremus nakoniec hlasovalo sedem poslancov, proti boli traja a dvanásť poslancov sa zdržalo.

Návrh podporu väčšiny nezískal a neprešiel. Celé vystúpenie k téme si môžete vypočuť zo záznamu 37. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Nitre.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac z politiky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM