Aké sú NAJHORŠIE slovenské jedlá? Do REBRÍČKA zaradili aj naše obľúbené pochúťky
Čo krajina, to iné lokálne pochúťky. Domácim sa pri ich mene zbiehajú slinky, no zahraničným turistom príliš voňať nemusia.
Tekovský salámový syr
Milovníkov syrov nepoteší ani druhé miesto nelichotivého rebríčka. „Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrábaný z pasterizovaného plnotučného kravského mlieka v regióne Tekov v Slovenskej republike, na hranici medzi Nitrianskym a Banskobystrickým krajom od roku 1949. Región sa nachádza v nížinnej oblasti, známej vinohradníctvom a výrobou syra,“ píše Taste Atlas.
Portál pripomína, že syr môže byť údený alebo neúdený a má podobu dlhého valca podobného saláme: „Jeho textúra je mäkká, elastická a poddajná s malými otvormi, ktoré sa objavia pri krájaní syra.“
Liptovská saláma
Prvé miesto zoznamu najhoršie hodnotených slovenských jedál podľa portálu Taste Atlas patrí Liptovskej saláme: „Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi. Liptovská saláma má jemnú mäsitú chuť vďaka čerstvej bravčovej masti použitej pri jej príprave a vyžaruje intenzívnu vôňu muškátového orieška a zázvoru.“
Portál pripomína, že unikátna receptúra pochádza ešte zo 70. rokov minulého storočia, pričom si spotrebiteľskú obľubu zaslúžila vďaka svojej výraznej chuti.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné
Prečítajte si tiež
- Nie je maslo ako maslo: VIETE, aké zloženie má POCTIVÁ pochúťka a ako vyzerá napodobenina?
- Nazbierali ste si medvedí cesnak? Vyskúšajte jednoduchý RECEPT na skvelé pesto!
- Do pohára pridajte prášok a zalejte vodou: Nemci vytvorili prvé INSTANTNÉ pivo!
- CHYSTÁTE sa na veľkonočný nákup? Nebuďte zaskočení, vyjde vás podstatne DRAHŠIE ako vlani!