Lucia Lauková Kultúra

Akademickej Nitry sa zúčastní 600 folkloristov: Čaká nás galakoncert na námestí

Na 41. ročníku festivalu Akademická Nitra sa zíde takmer 600 účinkujúcich zo 7 európskych krajín. Folklórne súbory uvidíme aj na námestí.

Ilustračný obrázok k článku Akademickej Nitry sa zúčastní 600 folkloristov: Čaká nás galakoncert na námestí
Zdroj: TASR

Takmer 600 účinkujúcich zo siedmich európskych krajín sa predstaví na 41. ročníku festivalu Akademická Nitra, jednom z najväčších akademických festivalov v Európe. Okrem slovenských akademických folklórnych súborov prisľúbili svoju účasť na ňom súbory z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Bulharska, Ukrajiny a Talianska. Festival sa uskutoční v Nitre v dňoch 2. až 6. júla.

Hlavným organizátorom je Slovenská poľnohospodárska univerzita, spoluorganizátorom Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. „Festival je zaradený aj do programu mestských slávností Nitra, milá Nitra, Pribinových a Cyrilo-metodských slávností,“ informovala prezidentka festivalu Roberta Štěpánková, prorektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Domáce súbory

Súťažiace folklórne súbory sa počas dvoch večerov predstavia so svojím programom, ktorý posúdi medzinárodná porota zložená z odborníkov v oblasti folklóru. Víťaz získa titul laureáta Akademickej Nitry 2018. „Očakávame vystúpenie desiatich domácich súborov – Ekonóm, Gymnik, Hornád, Mladosť, Poľana, Ponitran, Stavbár, Technik, Torysa a Zobor,“ skonštatovala Štěpánková. Zo zahraničia sa predstaví šesť súborov.

Galakoncert na námestí

Okrem dvoch súťažných večerov v réžii Mariána Hlavatého a Martina Olejára, ktoré sa uskutočnia 3. a 4. júla vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara, je pripravený galakoncert, ktorý bude 5. júla na Svätoplukovom námestí.

K sprievodným podujatiam festivalu budú patriť hudobné a tanečné vystúpenia v uliciach mesta a niektorých obciach nitrianskeho regiónu, stretnutie zástupcov jednotlivých súborov s predstaviteľmi krajskej samosprávy, mesta a rektormi oboch univerzít v koncertnej sále Župného domu, workshop s názvom Konopa v tradícii a súčasnosti, informoval riaditeľ festivalu Akademická Nitra 2018 Vladimír Ra­taj.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM