Lucia Lauková Kultúra

Agrokomplex otvoril brány: Prilákal 650 vystavovateľov z 12 krajín, FOTO

Vo štvrtok otvorili 46. ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex v Nitre. Na otvorení nechýbali Peter Pellegrini a Gabriela Matečná.

Ilustračný obrázok k článku Agrokomplex otvoril brány: Prilákal 650 vystavovateľov z 12 krajín, FOTO
15
Galéria
Zdroj: TASR

V Nitre sa začal 46. ročník poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy, Agrokomplex. Návštevníci môžu ochutnať slovenské potraviny, pozrieť si poľnohospodársku techniku pri práci a hospodárske zvieratá naživo. Nechýbajú potreby pre záhradkárov alebo zábava v detskom svete. Milovníci kultúry môžu stráviť príjemné chvíle pri ľudovej hudbe a zvykoch.

„Agrokomplex je najväčšia výstava svojho druhu v širokom okolí a jedno z najväčších podujatí na Slovensku, ktorú ročne navštívi viac ako 100-tisíc ľudí. Veľmi sa teším, že o slovenské potraviny, poľnohospodárstvo, ale aj rozvoj vidieka a lesníctvo je čoraz väčší záujem verejnosti. Tentokrát sa však stretneme aj s novinkami samotného areálu, ktoré zrealizovalo vedenie nášho štátneho podniku. Nová vstupná brána, športovo-oddychový areál Relax Park, nové reštaurácie, ale aj rekonštrukcie a úpravy interiéru i exteriéru. Pribudlo množstvo novej zelene, ktoré oko bežného návštevníka možno nespozoruje na prvýkrát, ale vystavovateľom i hosťom agrokomplexu prináša vyššiu úroveň komfortu a zážitku z podujatia,“ uviedla vo svojom úvodnom vystúpení Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Aj majstrovstvá Slovenska

„Tohto ročníka výstavy sa zúčastňuje 650 vystavovateľov z 12 krajín na ploche vyše 60 tisíc m2. Na výstave sa prezentuje poľnohospodárska technika, producenti tradičných slovenských potravín, farmári, chovatelia, záhradkári a rôzne rezortné organizácie či inštitúcie,“ uviedol Branislav Borsuk, riaditeľ Národného výstaviska Agrokomplex, š.p.

Podtitul 46. ročníka výstavy znie „Zo slovenských polí až na náš tanier“ a viaže sa najmä k ukážkovým políčkam. V zadnej časti areálu prebiehajú dynamické ukážky najmodernejších strojov a liniek. Odohrávajú sa tu prvé majstrovstvá Slovenska v obsluhe teleskopických nakladačov.

Pýchou výstavy je už tradične interaktívny pavilón F, ktorý je tento rok rozšírený o vonkajšiu časť a je koncipovaný na tému „Spoločne rozvíjame vidiek“. V pavilóne M1 Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prezentuje nové logo Značky kvality. Návštevníci tu nájdu aj vyše 100 producentov kvalitných slovenských potravín. V pavilóne M4 pokračuje druhý ročník úspešného Festivalu národných špecialít.

S nádychom histórie

Pre milovníkov zvierat je určená Národná výstava hospodárskych zvierat a Gazdovský dvor u výskumníkov. Najkrajšie plody sa vyhodnocujú na podujatí s názvom Zelenina a Ovocie roka. Trvalo udržateľný rozvoj prezentujú Enviro a Ekofestival. Nádych histórie môžu návštevníci zažiť v skanzene Slovenského poľnohospodárskeho múzea s jeho sprievodnými aktivitami.

Sprievodné podujatia dopĺňa aj kvalitný odborný program. Diskusné okrúhle stoly v pavilóne M2 sú pripravené v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Za zmienku určite stojí téma „Strategický plán slovenského poľnohospodárstva na roky 2021 – 2027“. Diskutovať sa bude aj o problematike živočíšnej výroby, podpore z európskych fondov či dvojakej kvalite potravín spojenej s ochutnávkou výrobkov. Počas výstavy sa udeľuje aj niekoľko významných ocenení ako Značka kvality, Zlatý kosák, Šampión výstavy a ocenenia živočíšnej výroby, cena družstevnej únie i odovzdávanie rezortných ocenení.

Poľnohospodárska a potravinárska výstava Agrokomplex 2019 je otvorená do nedele 25. augusta.

Fotografie z výstavy Agrokomplex nájdete v priloženej galérii!

Agrokomplex otvoril brány: Prilákal 650 vystavovateľov z 12 krajín, FOTO
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM