Rôzne

Agrokomplex kedysi trval 3 týždne: Zaspomínajte si na najväčšiu výstavu v Nitre, FOTO

Výstavisko Agrokomplex má za sebou už 48-ročnú históriu. Posledné dva roky však poznačila pandémia.

Ilustračný obrázok k článku Agrokomplex kedysi trval 3 týždne: Zaspomínajte si na najväčšiu výstavu v Nitre, FOTO
12
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

V tomto čase by to už na Chrenovej poriadne žilo. Kvôli pandémii je ale všetko inak.

Medzinárodná poľnohospodárska a potravinárska výstava Agrokomplex, ktorá mala prebiehať od 19. do 22. augusta, sa ani tento rok nekoná. Ešte koncom júna to oznámilo výstavisko.

Ako dôvod organizátor uviedol stále sa meniace opatrenia, ktoré neumožnili vytvoriť vhodné podmienky pre organizáciu podujatia tak veľkého rozsahu.

Výstava sa kvôli pandémii nekonala ani v roku 2020. Zatiaľ posledný 46. ročník výstavy bol v auguste 2019.

Poslednú výstavu podľa výročnej správy navštívilo 115 623 ľudí, z toho 36 % boli odborní návštevníci.

História Agrokomplexu

Myšlienka založenia výstavníckej organizácie na podporu agro-potravinárskeho komplexu vzišla od rezortu pôdohospodárstva. História organizácie siaha do roku 1973. Výstavný areál bol odovzdaný do užívania v roku 1974. V tom roku sa konal aj prvý ročník veľtrhu Agrokomplex.

„Na prvom ročníku didakticko-náučnej výstavy Agrokomplex sa zúčastnilo 53 vystavovateľov. Piaty ročník privítal 131 firiem. V roku 2007 ich bolo viac ako 600,“ uvádza výstavisko.

Trval pár týždňov

Veľtrh Agrokomplex kedysi netrval tri dni, ale podľa mestskej kroniky aj tri týždne. Ľudí „zvážali“ autobusmi z územia celej krajiny.

Návštevnosť časom nebola, taká ako kedysi. „Na výstavu už nechodieva toľko ľudí ako v minulosti, keď trvala tri týždne,“ stojí v kronike mesta z roku 2011.

Ku skráteniu trvania Agrokomplexu došlo v roku 2009. Vtedy trval „len“ 4 dni. Zapísalo sa to aj do mestskej kroniky.

„Taký krátky Agrokomplex ešte nikdy nebol. Skôr narodení si spomínali, že poľnohospodársky veľtrh trval za socializmu dva týždne, neskôr aspoň jeden týždeň s dvoma víkendami. Skrátenie malo zabezpečiť atraktívnejší program a zníženie nákladov vystavovateľov,“ stojí v kronike mesta z roku 2009.

Mohlo by vás zaujímať

Kratší veľtrh mal v roku 2009 zaviesť vtedy nový riaditeľ výstaviska Miloslav Pisár. Funkciu prevzal po dlhoročnom riaditeľovi výstaviska Ladislavovi Švihelovi, ktorý zomrel v roku 2020 vo veku 82 rokov.

Zaujímavosťou je, že vo funkcii generálneho riaditeľa Agrokomplexu – Výstavníctva pôsobil od roku 1990 16 rokov. Za toto obdobie sa mu podarilo rozšíriť celoročný kalendár výstav z jednej poľnohospodárskej výstavy na 30 rôznych veľtrhov.

Chceli z neho golfové ihrisko?

Na úspechy predošlého vedenia sa vtedy novému riaditeľovi nepodarilo nadviazať. Podľa kroniky začalo výstavisko stagnovať. Došlo preto k výmene riaditeľa. Funkciou bol dočasne poverený Eduard Krcho.

„Rozvoj nitrianskeho výstaviska zabrzdil predchádzajúci manažment narušením vzťahov, ktoré boli vybudované počas dlhoročného pôsobenia predchádzajúceho riaditeľa Ladislava Švihela. Poverený riaditeľ Eduard Krcho potvrdil, že o majetok Agrokomplexu sa zaujímali rôzne záujmové skupiny a že existoval projekt golfového ihriska, ktorý však pozastavil,“ píše sa v kronike mesta z roku 2010.

V piatok sa nepracovalo

Ďalšou zaujímavosťou je, že pod vedením riaditeľa Pisára sa zrušil 5-dňový pracovný týždeň a od júna 2009 sa robilo len 4 dni v týždni, s tým, že v piatok sa nepracovalo. Vedenie v roku 2010 opäť zaviedlo päťdňový pracovný týždeň.

Ako vyzeral veľtrh Agrokomplex v priebehu rokov, si pozrite v priloženej galérii!

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Veľtrh Agrokomplex na starých fotografiách
12
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM