Rôzne

Znalci budú hodnotiť najlepšie pálenky: Na degustáciu sa môže tešiť aj verejnosť

V obci pri Nitre obnovujú tradíciu, ktorú im na dva roky stopol koronavírus. Odborníci budú porovnávať a hodnotiť desiatky destilátov.

Ilustračný obrázok k článku Znalci budú hodnotiť najlepšie pálenky: Na degustáciu sa môže tešiť aj verejnosť
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Do obce Lehota sa po pandemickej prestávke vráti súťaž Lehotský štamprlík. Ako nás informoval starosta obce Radoslav Kriváček, do druhého ročníka hodnotenia destilátov bolo prihlásených cez 50 vzoriek prevažne zo západoslovenského regiónu.

V prvom ročníku, ktorý sa konal v roku 2020, to bolo až 130 vzoriek.

Hodnotenie odborníkov

Ako prví budú vzorky destilátov hodnotiť odborníci 26. marca v Kultúrnom dome Lehota. „Dňa 26.3.2022 sa bude konať odborná degustácia destilátov komisiou zostavenou z odborníkov zo Slovenska i zahraničia pod záštitou Slovenského Rádu rytierov destilátov v priestoroch KD Lehota,“ uvádza obec na svojom webe. Po odborníkoch príde na rad aj verejnosť.

Verejné hodnotenie, na ktorom nebude chýbať degustácia, by sa malo konať v kultúrnom dome 6. mája.

Degustácia aj prednáška

„Na verejnú degustáciu je pripravená prednáška o základoch kvasenia, prípravy a výroby destilátov, následne prebehne verejné vyhodnotenie a samotná degustácia,“ priblížil starosta Radoslav Kriváček.

Cieľom súťaže je podľa obce vytvoriť tradíciu, ale zároveň aj prezentovať kultúru výroby a konzumácie destilátov. Okrem toho si výrobcovia destilátov môžu porovnať svoje výsledky a získať ohodnotenie svojej odvedenej práce.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM