Lucia Lauková Kultúra

Živé sochy Európy či diskusie na ulici: Divadelná Nitra ponúkne zaujímavé akcie

Mesto počas divadelného festivalu ožije rôznymi zaujímavými podujatiami. Súčasťou Divadelnej Nitry budú napríklad diskusie na ulici či živé sochy Európy.

Ilustračný obrázok k článku Živé sochy Európy či diskusie na ulici: Divadelná Nitra ponúkne zaujímavé akcie
Foto: Rastislav Búgel

Migrantská rapsódia, mimozemské záhradkárstvo, živé sochy Európy, verejná obývačka i multimediálne inštalácie prinesie sprievodný program Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa bude konať od 23. do 28. septembra.

Na parkoviskách aj vo výkladoch

Ako informovali organizátori, jednotlivé akcie sa budú konať na rôznych miestach v Nitre. Okrem pešej zóny to bude aj synagóga, knižnica, galéria, rôzne pódiá, ale aj parkoviská a výklady obchodov. Hlavným dejiskom bude priestor pred Divadlom Andreja Bagara (DAB) premenovaný dočasne na Iné_námestie. Na návštevníkov čaká vyše 60 pouličných predstavení, performancií, výstav, filmov, koncertov, dielní, diskusií a rôznorodých tvorivých aktivít aj pre rodičov s deťmi pod názvom Zóna radostí. Téma festivalu, ktorou je Óda na radosť? zaznie aj v hudobných vystúpeniach a vo výtvarných dielach vytvorených priamo pre festival.

Výstava Newrope

Sprievodnému programu bude tento rok dominovať výstava Newrope, ktorú sa podarilo pripraviť vďaka spolupráci Divadelnej Nitry s Nitrianskou galériou. Pod kurátorským dohľadom Omara Mirzu sa na výstave predstavia dve desiatky súčasných umelcov zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Čiech, ale aj z Francúzska, Rumunska, Bulharska, USA a Kanady. „Festival tento rok vytvorí v Nitre novodobú agoru, odkazujúcu na slávne grécke miesta zhromaždení slobodných občanov, vzdelávania sa a diskusií. Projekt AGORA EURÓPA zastreší Verejnú obývačku, kde sa budú odohrávať živé diskusie s odborníkmi a verejnosťou na európske témy priamo na ulici,“ uviedla PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková.

Program pre deti

Pre najmenších festivalových návštevníkov je pripravený program Čí-ta-me rozprávky Európy, v ktorom bude herec Ivan Gontko uvádzať rozprávky z rôznych európskych krajín.„Pri príležitosti osláv 25. výročia budú v programe Divadelnej Nitry aj špeciálne sprievodné podujatia. Už dnes 6. septembra sa začína v Poľskom inštitúte Bratislava výstava dvorného festivalového fotografa Ctibora Bachratého, ktorá zachytáva poľské inscenácie na Divadelnej Nitre v rokoch 1998 až 2015, od 8. septembra sa zasa začína v Galérii Mlyny Nitra výstava Plagáty DN 25, ktorá prinesie prierez festivalových vizuálov za jej štvrťstoročnicu,“ doplnila Kizáková.

Môže vás zaujímať:

SPRIEVODNÝ PROGRAM festivalu Divadelná Nitra: Nechýba Biela noc a veľa koncertov

Divadelná Nitra oslávi jubileum Ódou na radosť: Takýto bude hlavný program

FOTO: DAB v Nitre slávnostne otvorilo sezónu, uvedie 7 nových predstavení

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM