Lucia Lauková Kultúra

FOTO: DAB v Nitre slávnostne otvorilo sezónu, uvedie 7 nových predstavení

Divadlo Andreja Bagara v Nitre otvorilo novú sezónu. Pre divákov pripravuje 7 nových žánrovo pestrých predstavení. Tešiť sa môžete aj na pôvodný slovenský muzikál o živote Jána Pavla II. .

Ilustračný obrázok k článku FOTO: DAB v Nitre slávnostne otvorilo sezónu, uvedie 7 nových predstavení
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok 5. septembra Divadlo Andreja Bagara slávnostne otvorilo novú sezónu. Predstavovaniu noviniek nastávajúcej sezóny predchádzala inscenovaná prehliadka, ktorú sprevádzal divadelný škriatok v podaní herca Martina Šalacha. Jeho rozprávanie dopĺňali aj ukážky populárnych hier v Nitre, ako muzikál Adam Šangala či scéna z komédie Dámska šatňa. Počas prehliadky sme nazreli do rôznych priestorov budovy DAB v Nitre. Na záver sme si užili výhľad na mesto zo strechy divadla.

Podľa slov umeleckého vedúceho a šéfdramaturga DAB Svetozára Sprušanského nesie nová sezóna pomenovanie Made in Slovakia, nakoľko bude pozostávať z diel slovenských autorov. „Bude to sezóna, kde by sme radi prezentovali tituly diel autorov z 20. a 21. storočia. Snažili sme sa aby to bola sezóna žánrovo rôznorodá,“ vysvetlil Svetozár Sprušanský. Priaznivci divadla sa môžu tešiť na 7 nových predstavení.

Medzi nimi pôvodná divadelná hra Dobro, dramatický príbeh Kým kohút nezaspieva. Zastúpenie v žánri komédia bude mať hra Syna či dcéru, z prostredia kedysi čisto ženských kúpeľov Lúčky. Poéziu veľkého básnika Miroslava Válka predstaví divadlo v diele Žltým včelám žlté slzy. Nebude chýbať príbeh o Jánošíkovi z pera spisovateľky, prekladateľky a dramatičky Márie Rázusovej-Martákovej. Tešiť sa diváci môžu na strhujúci príbeh človeka a štátnika Milana Rastislava Štefánika.

Pripravovanou novinkou je pôvodný slovenský muzikál Povolanie Pápež o živote Jána Pavla II., ktorý bude mať premiéru 11. novembra 2016. „Budú to pohľady na túto výnimočnú osobnosť svetových dejín, nielen ako na pápeža, ale predovšetkým ako človeka sme sa naňho pozerali,“ povedal Svetozár Sprušanský. Ústrednou postavou bude Ján Gallovič, ktorý stvárni postavu Jána Pavla II. "Budem úprimný, veľmi som sa potešil, keď prišla táto ponuka zo strany nitrianskeho divadla, som za ňu nesmierne vďačný. Pre mňa osobne je to niečo výnimočné, a je to veľkou výzvou, " netajil nadšenie Ján Gallovič. Režisérom je Jerzy Jan Poloński z Poľska. Autorom hudby je Gabo Dušík, autorom textov Daniel Havier.

Nazrite do priestorov DAB v Nitre, fotografie nájdete v priloženej galérii

DAB v Nitre slávnostne otvorilo sezónu: Uvedie 7 nových predstavení
14
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM