Lucia Lauková Správy

Zelený poklad z prírody: Slováci už zbierajú MEDVEDÍ cesnak! Kde rastie v Nitrianskom kraji?

S príchodom jari je spätý aj zber medvedieho cesnaku. Zdravé zelené listy už rastú na viacerých lokalitách.

Ilustračný obrázok k článku Zelený poklad z prírody: Slováci už zbierajú MEDVEDÍ cesnak! Kde rastie v Nitrianskom kraji?
Zdroj: Dnes24.sk

Sezóna medvedieho cesnaku sa začína. Svojimi úlovkami sa na sociálnej sieti pochválili už aj viacerí obyvatelia Nitrianskeho kraja.

Obľúbenú rastlinu si ľudia trhajú kvôli lahodnej chuti aj účinkom na zdravie. Chutná bylinka má široké využitie v kuchyni. Môžete ho konzumovať čerstvý alebo pridať do polievok, omáčok, nátierok či slaných koláčov.

Prečítajte si tiež

Kde rastie?

Obľúbenou lokalitou je park v obci Nová Ves nad Žitavou. Platí tam 3. stupeň ochrany, čo znamená, že pri zbieraní je zakázané odoberať podzemné časti rastlín. Informuje o tom aj osadená tabuľa v parku, podľa ktorej porušenie tohto zákazu bude viesť k priestupkovému konaniu.

Medvedí cesnak rastie aj v Oponiciach v lese kúsok za kaštieľom. V Šali ho v hojnom počte môžete nájsť v lesoparku pri Váhu.

Na jar sa zapĺňa aj park v Palárikove, kde si tiež môžete nazbierať túto zdravú bylinku. Zberači by nemali zabúdať trhať rastliny s citom a tak, aby nevytrhli z pôdy aj cibuľky.

Pozor na pokuty

Medvedí cesnak nie je možné zbierať všade, kde rastie. Príkladom je Chynoriansky luh, ktorý spadá pod IV. stupeň ochrany prírody.

„Medvedí cesnak tu nezbierajte, je to trestné! Územie je intenzívne kontrolované strážnikmi z Ochrany prírody, ktorí vám na mieste vystavia blokovú pokutu vo výške 3 319-, Eur,“ upozorňuje ekokrajina.com.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Príroda sa prebúdza o čosi skôr a v lesoch začína vyrastať cesnak medvedí. Okrem vitamínov detoxikuje naše telo a posilňuje imunitu.

Posted by Eva Matúšová on Tuesday, February 27, 2024

Medvedí cesnak už rastie☺️

Posted by Mária Pavlová Hajnovičová on Wednesday, February 28, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM