Kultúra

Víkend, aký v Nitre nebol už dlho! Užijeme si letné koncerty aj bezplatné prehliadky

V Nitre ožíva kultúra. Tento víkend sa môžete tešiť na vystúpenia pod holým nebom i pešie potulky mestom so sprievodcom.

Ilustračný obrázok k článku Víkend, aký v Nitre nebol už dlho! Užijeme si letné koncerty aj bezplatné prehliadky
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

S batohom po nitrianskych kopcoch

12. júna od 10.00

V sobotu organizuje Turistické informačné centrum bezplatnú prehliadku na tému Geologické zaujímavosti zoborských vrchov.

Dozviete sa aké vzácne rastliny a živočíchy tu môžete vidieť či po akých starých kameňoch kráčate. Zraz je o 10.00 hod. pri altánku na rázcestí pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada na Kláštorskej 134.

Z miesta zrazu sa vydáte na Meškov vrch cez vrch Plieška až na Zobor, Pyramídu a späť.

Tradičná púť k Dubu

12. júna od 14.30

V sobotu sa bude konať tradičná púť k Dubu, spojená s procesiou detí, birmovancov a dospelých ku kaplnke Fatimskej Panny Márie Pri Dube od kostola v Janíkovciach a od kostola v Čechynciach.

Svätú omšu Pri Dube o 16.00 hod. bude celebrovať Dušan Molek, správca farnosti. Po ukončení programu bude pripravené občerstvenie. V prípade zlého počasia bude určený náhradný termín.

Rozprávky po telefóne

12. júna od 17.00 do 18.30, Nové divadlo v Dome Matice slovenskej

V sobotu sa o príjemné spestrenie postará deťom i rodičom Nové divadlo. Najmenších návštevníkov čaká rozprávkový príbeh o tom, že svet je taký farebný a zaujímavý, ako si ho každý z nás vytvorí. Predstavenie je určené pre deti od 5 rokov. Vstupné je 5 a 8 eur.

Správy z kultúry

Letný jazzový open air koncert

12. júna od 18.00 do 20.00, Music a cafe

V sobotu večer sa v Nitre predstaví jeden z najvýraznejších talentov súčasného vokálneho jazzu v Európe – Daniel Caccia. Okrem bezchybnej intonácie a dokonalého rytmu ovláda Daniel umenie spevu na zvukomalebné slabiky, tzv.scat style. Keďže je tiež veľmi zručným klaviristom, je schopný sa nielen sám sprevádzať, ale aj komponovať vlastné skladby.

Spolupráca so slovenskými hudobníkmi vyústila do dlhodobej pedagogickej účasti na projektoch ako Letná jazzová dielňa alebo VocalEase.

Fanúiškov jazzu poteší aj vystúpenie skupiny Gabriel Jonáš Trio, ktorá patrí už 10 rokov k stáliciam slovenskej jazzovej scény. Skupina, ktorá vznikla ako house-band nedeľných „jamov“, sa okrem štandardného repertoáru venuje aj interpretácii vlastných kompozícií. Vstup na podujatie je zdarma.

Koncert Barok dnes Pódium mladých

12. júna od 18.00 do 19.30, Synagóga

Hudba bude znieť v sobotu večer aj v Synagóge. Prebiehať tu bude záverečný koncert interpretačných kurzov zameraných na starú hudbu. Vystúpia študenti a absolventi majstrovských kurzov v zložení Miloš Valent (husle), Kristína Chalmovská (violončelo), Marcela Lechtová, Agi Ferienčíková (čembalo), ZOE – Nitriansky komorný orchester. Vstup na podujatie je voľný.

Zuzana Suchánková KONCERT

12. júna o 19.30, Trafačka

Na prvom tohtoročnom koncerte v Trafačke vystúpia Zuzana Suchánková – viacnásobná vítazka ankety o najlepšiu slovenskú bluesovú speváčku a top jazzový gitarista Miro Zahradník. Zaspievajú a zahrajú blues, soul, folk, jazz piesne svetového aj vlastného repertoáru.

Prečítajte si tiež

Pešie potulky mestom

13. júna od 14.00

V nedeľu môžete so sprievodcom Turistického informačného centra vyraziť na bezplatnú pešiu prehliadku. Účastníci sa stretnú o 14.00 hod. pred Židovským cintorínom na Klokočine. Trasa prehliadka je nasledovná: Židovský cintorín – Párovce – Farská ul. – pešia zóna – Ul. Fraňa Mojtu a Synagóga.

ZOE – Nitriansky komorný orchester

13. júna od 19.00 do 20.30 v Piaris­tickom kostole sv. Ladislava

V nedeľu sa bude konať 30. ročník Medzinárodného festivalu sakrálnej hudby MUSICA SACRA.

Vystúpia ZOE – Nitriansky komorný orchester a zaspieva Juraj Adamuščin. Program obsahuje náboženské a svetské piesne v hebrejčine a jidiš pre spev a komorný orchester v spracovaní skladateľov A. Harvana, G. Regeša a P. Zagara; E. Bloch Vstup na podujatie je voľný.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie novinky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM