Správy

Veriaci smútia: Zomrel zoborský opát a nitriansky kanonik Ladislav Belás

Nový rok priniesol pre veriacich ďalšiu smutnú správu. Po nečakanej správe o úmrtí farára Petra Blahovca zomrel významný kňaz Nitrianskej diecézy.

Ilustračný obrázok k článku Veriaci smútia: Zomrel zoborský opát a nitriansky kanonik Ladislav Belás
3
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Funtál

V utorok 5. januára zomrel vo veku 90 rokov monsignor Ladislav Belás, zoborský opát a kanonik Nitrianskej diecézy. Ladislav Belás sa narodil 22. februára 1930 v Milochove v Považskobys­trickom okrese.

Po absolvovaní ľudovej školy vo svojom rodisku ho štúdium zaviedlo do Nitry na gymnázium. Teológiu študoval v Nitre a v Bratislave. V roku 1953 bol vysvätený za kňaza. Jeho prvými pôsobiskami boli Skalité na Kysuciach, Belá pri Varíne, neskôr Čadca a do roku 1970 Beluša.

Zastával mnoho funkcií

V roku 1971 úspešne obhájil doktorát teológie a ostal v Nitre. Pôsobil ako tajomník Biskupského úradu, notár Cirkevného súdu, správca farnosti Nitra Horné mesto, sídelný kanonik, generálny riaditeľ Ústrednej charity na Slovensku, rektor Kostola sv. Ladislava v Bratislave, šéfredaktor Katolíckych novín, riaditeľ Biskupského úradu v Nitre, sudca diecézneho súdu, kustód kapitulného a biskupského archívu či lektor cirkevných dejín na vtedajšej Vysokej škole pedagogickej v Nitre.

Muž knihy

V roku 1990, keď bola Nitrianskemu biskupstvu vrátená Diecézna knižnica, stal sa jej riaditeľom a správcom. Pri návšteve Diecéznej knižnice v roku 2000 ho minister zahraničných vecí Svätej stolice Jean-Louis kardinál Tauran nazval „mužom knihy“. V roku 2006 bol menovaný za titulárneho opáta Zoborského kláštora svätého Hippolyta.

Pri príležitosti významného životného jubilea sa v roku 2020 konala v Katedrále – Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade slávnostná svätá omša. Veriacim sa vtedy prihovoril slovami: „Nielen verím v riadenie Božie, ale som o ňom úplne presvedčený, lebo v mojom živote sa vyskytli chvíle, v ktorých som Božie riadenie priam pocítil… Jedna je loď, ktorá vodí ľudstvo plavbou života, ktorá pevnú cestu brodí, nikdy sa nestroskotá, loď tá jedna, to je viera v pravdu Kristom zjavenú, kto jej srdce neodpiera, sväto kráča k spaseniu. Túto kresťanskú vieru som žil, túto vieru som kázal, túto vieru som hlásal a túto vieru som aj zachoval, “ povedal vtedy Mons. Belás.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Veriaci smútia: Zomrel zoborský opát a nitriansky kanonik Ladislav Belás
3
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Funtál
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM