Správy

Veľká výstavba na Párovských lúkach: Práce by mohli začať už budúci rok

Na Párovských lúkach chcú založiť novú obytnú štvrť. Investor už predložil svoj zámer odborníkom na životné prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Veľká výstavba na Párovských lúkach: Práce by mohli začať už budúci rok
2
Galéria
Zdroj: enviroportal.sk

O plánovanom rozšírení mesta o obytnú štvrť Párovské lúky sa hovorí už niekoľko rokov. Plány naberajú reálnejšie kontúry vďaka súkromnej spoločnosti, ktorá vo februári 2021 predložila svoj projekt Ministerstvu životného prostredia na posúdenie environmentálnych vplyvov.

Predmetom projektu je prvá etapa výstavby novej obytnej a polyfunkčnej mestskej štvrte s vlastným zázemím v lokalite Párovské lúky.

Rozloha pozemku

Investor chce stavať na pozemku o rozlohe 90 820 m2. „Na tejto ploche bude umiestnená nová obytná a polyfunkčná mestská štvrť s prislúchajúcim zázemím s prvkami dopravnej a technickej infraštruktúry a plochami zelene,“ uvádza sa v zámere.

V novej mestskej štvrti by mohlo stáť 5 bytových domov, materská škola a parkovací dom. Súčasťou areálu by mala byť aj vlastná čistiareň odpadových vôd.

V predloženom zámere ráta navrhovateľ so začiatkom výstavby v roku 2022. Prvú etapu výstavby mestskej štvrte by chcel ukončiť v roku 2027.

Byty aj parkovací dom

Investor tu chce vybudovať celkovo 828 bytov a 1 212 parkovacích miest. „Z toho 361 parkovacích stojísk bude umiestnených na prízemí bytových domov, 572 parkovacích stojísk bude umiestnených v objekte parkovacieho domu a 279 parkovacích stojísk bude situovaných na povrchu terénu,“ píše sa v materiáli.

Verejná zeleň má zaberať vyše 11-tisíc m2. Celkovú plochu zelene majú navýšiť aj navrhované vegetačné strechy na bytových domoch.

Vody sa neobávajú

Pozemky sa nachádzajú v blízkosti rieky Nitra. To však navrhovateľ nevidí ako problém. „V riešenom území nebola identifikovaná existencia potenciálne významného povodňového rizika ani oblasti, v ktorej možno predpokladať pravdepodobný výskyt potenciálne významného povodňového rizika. Tok rieky Nitra je v celom profile opatrený ochrannou protipovodňovou hrádzou,“ stojí v zámere.

Dažďové vody z komunikácii a parkovacích miest majú byť cez odlučovače ropných látok odvedené do rigolov, resp. poldra, odkiaľ budú vsakované do zeme.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Plánovaná výstavba v lokalite Párovské lúky
2
Galéria
Zdroj: enviroportal.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM